Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması: ''TÜİK'in belirlediği rakam ülke gerçeklerini yansıtmıyor''

Türkiye İstatistik Kurumu ağır iş kolu için asgari ücreti 2 bin 792 lira olarak açıkladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3'üncü toplantısında sunum yapan TÜİK, orta iş kolu için 2 bin 507 lira, hafif iş kolu içinse 2 bin 339 lira önerdi. Türk-İş ise TÜİK'in sunduğu rakamların ülke gerçeklerini yansıtmadığını belirtti.

Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması: ''TÜİK'in belirlediği rakam ülke gerçeklerini yansıtmıyor''

Milyonlarca emekçinin gözü Ankara'da yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısındaydı.

Geçen yıl 2324 liraya imza atmayan işçinin önüne bu yıl, 2021 yılında geçerli olmak üzere asgari ücret önerisi 2 bin 792 lira olarak geldi.

Öneriyi getiren Türkiye İstatistik Kurumu, orta işkolunda çalışan bekar bir işçi için asgari ücreti 2 bin 507 lira, hafif iş kolunda çalışan için ise 2 bin 339 lira olarak hesapladı.

Türk-İş TÜİK'in hesapladığı rakamlara ilişkin ''gerçeği yansıtmıyor'' açıklamasında bulundu:

''Bu rakamlar, ülke gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Aralık ayı ve gelecek yıl enflasyon verisi göz önünde bulundurulduğunda, bu rakamların daha da düşük kalacağı ortada. Görüşmelerin başından beri dile getirdiğimiz insan onuruna yakışır bir ücret. Bunu savunmaya devam ediyoruz. TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlar, maalesef çalışanların beklentilerinin altında kaldı.''

TÜİK önerilerini Türk-İş Konfederasyonu'nun ev sahipliğinde yapılan 3'üncü asgari ücret toplantısında taraflara iletti. Toplantıda işvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, hükümeti ise Çalışma Bakanlığı yetkilisi temsil etti.

Asgari ücret zam oranı ise haftaya yapılacak 4'üncü ve son toplantıda netleştirilecek. 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklayacak.

TÜİK'in önerilerine ilişkin Türk-İş'ten yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, işveren ve hükümetten çalışanları mutlu edecek bir rakam beklendiği belirtildi:

''Bugün 7 milyon insanımız asgari ücretle geçinmek zorunda kalıyor. Enflasyon, geçim şartları ve ele geçen asgari ücret miktarı herkesin malumu. Bu nedenle işveren ve hükümet, insanların tebessüm edeceği, mutlu olacağı bir rakamı masaya getirmeli. Daha önce de söylediğimiz gibi, çalışanların kabul edeceği bir rakam olursa Türk-İş olarak buna ''evet'' deriz. İşveren ve hükümetten tekliflerini bekliyoruz. Gelecek teklife göre, durumu yeniden değerlendireceğiz.''

# ankara # tuik # türkiş # Asgari ücret # komisyon