Yunanistan'da ilk sonuçlar geldi!

Yunan halkı, kreditörülere rest çekti. Kreditörlerin dayatmalarının oylandığı referandumda "hayır" kararı çıktı

Yunanistan'da ilk sonuçlar geldi!

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın 61,31'i hayır, yüzde 38,69'u evet oyu kullandı. Yunanistan Başbakanı Çipras, Yunan halkının bu kararla "Nasıl bir Avrupa istiyoruz" sorusuna yanıt verdiğini söyledi. Karar üzerine Avrupa'da acil toplantı çağrısı yapıldı.

Borçları nedeniyle kriz içinde olan Yunanistan, kreditörlerin teklifini değerlendirmek üzere sandığa gitti. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

"Emekli maaşlarının kısıtılanması, KDV'lerin artırılması ve yeni özelleştirmeler" gibi maddeleri içeren paketin oylandığı referandumda, halk kreditörlere rest çekti.

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, referanduma katılım oranı yüzde 62,50 olarak gerçekleşti. Katılanların 61,31'i hayır, yüzde 38,69'u evet oyu kullandı.

3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmen "Hayır", 2 milyon 245 bin 537 seçmen ise "Evet" oyu kullanmış oldu.

Yunanistan Başbakanı Çipras, sonuçların ardından yaptığı ilk açıklamada, Yunan halkının cesur bir karar verdiğini belirtti. Çipras, "Yunan halkı bugünkü kararıyla 'Avrupa'nın içinde mi, yoksa dışında mı' sorusuna değil, 'Nasıl bir Avrupa istiyoruz' sorusuna yanıt verdi" dedi.

Bu sonuçlar iki istifayı da beraberinde getirdi. Muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras istifa etti.

Bir diğer istifa ise sabah saatlerinde hükümet kanadından geldi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis sabah saatlerinde görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Avrupa Yunanistan'daki referandum sonuçlarını değerlendirmek üzere harekete geçti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin akşam saatlerinde bir araya geleceği belirtildi.

Avro Bölgesi maliye bakanları da Salı günü için "cil" koduyla toplantıya çağrıldı.

ulusalkanal.com.tr

# yunanistan # referandum # oy