Operasyon ne zaman yapılacak?

İran'la ortak operasyonun gündeme gelmesinin ardından gözler Ankara-Tahran hattında. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, önce iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımlarının artması üzerinde duruluyor. Ardından ortak devriyelerin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Operasyonların sınır hattı dışında Irak ve Suriye'yi de kapsayabileceği belirtiliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu sözlerle açıkladı İran'la ortak operasyon hedefini.

Operasyonun ne zaman ve nasıl yapılacağı tartışılırken gözler Ankara-Tahran hattına çevrildi.

Edinilen bilgilere göre, ortak operasyon hedefi, İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari'nin Ankara temaslarında da gündeme geldi. Zirveye, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya da katılmıştı. Toplantıda İran heyetinde ise İran İntizami Kuvvetler Hudut Komutanı Tuğgeneral Ghasem Rezaei'nin hazır bulunması dikkat çekmişti.

Toplantıda terörle mücadelede neler yapılabileceği üzerinde duruldu, ortak operasyon hedefi masaya yatırıldı. Zirvede iki ülkeden de olumlu mesajlar geldiği öğrenildi.

Toplantının ardından ise Ankara'dan gelen açıklama dikkat çekti.

Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, ortak operasyondan önce istihbarat paylaşımlarının artması öngörülüyor.

İki ülke arasında istihbari bilgi alışverişinin artması konusunda ortak çalışmaların yapılacağı belirtiliyor. Bu paylaşımların İran-Türkiye sınır hattı dışında, Irak ve Suriye'yi de kapsayacağı ifade ediliyor.

İstihbari paylaşımların ardından ise, ortak devriye konusunun gündeme geleceği öne sürülüyor. Devriyelerin daha çok İran ile Türkiye sınırında yapılabileceği değerlendiriliyor.

Ulusal Kanal'ın diplomasi çevrelerinden edindiği bilgilere göre, operasyonun orta ya da uzun vadede yapılması hedefleniyor.

İran, operasyonel sürece Irak merkezi hükümeti ile Suriye devletinin de dahil olması gerektiği görüşünde. PKK'nın Suriye'ye önemli bir güç kaydırdığına dikkat çeken kaynaklara göre Suriye hükümetinin ortak operasyon sürecinin bir parçası olması terörle mücadele açısından oldukça önemli.

HABER: ERAY ÇELEBİ

ulusal.com.tr

# ankara # iran # suriye # ırak # ulusal kanal # tahran # Celal Uzunkaya