Soykırım iddialarına en net yanıtı Kandilli Kilisesi Başkanı Kevorkyan verdi

Ermeni tehcirinin 99'uncu yılında, soykırım savunucuları dünya çapında etkinliklerini artırdı. Hükümetin sessiz kaldığı faaliyetlere yanıt yine bir Ermeni'den geldi.

Ermeni tehcirinin 99'uncu yılında, soykırım savunucuları dünya çapında etkinliklerini artırdı. Hükümetin sessiz kaldığı faaliyetlere yanıt yine bir Ermeni'den geldi.

Dikran Kevorkyan... Kandilli Ermeni Kilisesi Başkanı... 1934 İstanbul Büyükada doğumlu. 80 yıllık ömrü İstanbul'da geçti. O, sadece Ermeni cemaatinin bir üyesi değil, Türk Milleti'nin bir parçası.

"Ermeni asıllı Türk olarak üzüntü duyuyorum. Çünkü bu toprak benim toprağım, çünkü bu bayrak benim bayrağım"

Kevorkyan'a soykırım iddialarını soruyoruz. Önce soykırımla tehcirin karıştırılmamasını istiyor. 1915'deki Ermeni isyanının ise toplumsal bir olay olmadığına dikkat çekiyor.

"O zamanki Ermeni partilerinin ihtirasından başka birşey değildi. Adam köye geliyor, köydeki erkeklerin başına silahı dayıyor. Ya bizle gelirsin, ya da burada şehit olursun diyor. Yani bu toplumsal bir başkaldırı değildi. Toplum desteği yoktu"

Kevorkyan'ın iki amcası 1'nci Dünya savaşı yıllarında öldürüldü, 2'si ise Osmanlı Ordusu'nda şehit düştü. "Acılar yaşandı. Tehcir sırasında yanlış işler de yapıldı" diyen Kevorkyan, dramı iki halkın karşılıklı olarak yaşadığını vurguladı.

"Kavgada kim evvela ilk yumruğu attı? Belli değil o noktada. Ama birbirine karşı husumet yaratılıyor ve tahrik neticesi"

Kevorkyan, Ermenilerin kışkırtmasındaki "Batı parmağına" dikkat çekti, ilk adımın 1856 Berlin konferansında atıldığını söyledi.

Dikran Kevorkyan 1934 doğumlu, yani Cumhuriyet'in ilk çocuklarından biri. Cumhuriyet döneminde hiçbir ayrımcılık yaşamadığının altını çiziyor.

"İlk okuldan kalma birkaç arkadaşımla ben hala görüşürüm. Sonra yüksek ticaret hayatı, ben hiç ayrı gayrı görmedim"

Bugünkü soykırım kampanyasının nedeni ise, belli odakların ihtiras ve çıkarları.

"Belli odaklar, kendi kişisel çıkarları, ihtirasları için şarlatanlıklar yapıyor. Menfaatleri için bu işi pompalayıp duruyorlar"

En büyük tepki ise Diaspora'ya!

"Türkiye'ye karşı diaspora ya da emperyalist güçlerin dilleri beni fevkalade rahatsız ediyor. Çünkü onların bana müdahale etmeye benim hakkımı müdafaa etmeye hakı yok. Ahmetin Mehmet'in hukuku neyse ben de aynısında istifade ediyorum. Tekrar ediyorum, bu diasporadaki maşaların konumu, konusu değil. Bugün Diaspora gözönünde bulundursun ki, Bütün dünyadaki Ermenilerin mayası Türkiye ve İstanbul'dur. Dini bakımdan kültürel bakımndan... Onlar sonradan oraya gitmeişler, ahkam kesiyorlar"

Kevorkyan, diasporanın da farklı devletin oyununa geldiği vurguladı.

"Türkiye'nin kurtuluş savaşını hazmedememiş, grupların milletlerin devletlerin oyununa geliyorlar. Bilinçli ya da bilinçsiz"

Dikran Kevrokyan, AİHM'in Perinçek davası kararının Anadolu Ermenilerinin yararına olduğunun altını çizdi.

"Buradaki Ermeni asıllı vatandaşların da yararına bir durum. En azından yeni bir sürtüşmeyi önledi"

Türkiye'nin Ermeni propogandasına sessiz kalmasına tepkili

"Duyduğumuza göre, 2015 için yurt dışında 300'e yakın neşriyat çıkacak. Peki biz napıyoruz karşı propoganda olarak"

Haber: Naci Eriş

Kamera: Şengül Derin

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # istanbul # ermeni tehciri