Tahliye kararında önemli ayrıntı

Ergenekon davasına bakan mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin "tutukluluk en fazla 5 yıldır" kararını kabul etti. Bu karar ilk kez, Mustafa Balbay'ın tahliye kararında uygulandı. Silivri mahkemesi, tahliye kararında 5 yıllık azami süre vurgusu yaptı. Bu kararında arından gözler tutuklulukta 5 yılını doldurmuş kişilerle ilgili verilecek karara çevrildi.

Tahliye kararında önemli ayrıntı

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Mustafa Balbay'la ilgili tahliye kararında çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı.

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin "tutukluluk süresi en fazla 5 yıldır" kararını Balbay kararında uyguladı, tahliye kararının gerekçesini açıklarken "azami tutukluluk süresi 5 yıldır" içtihatını kabul etti.

6 yılı aşan tutuklamalarla gündemden düşmeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez en fazla 5 yıl tutuklama yapılabileceğinin yasal olarak zorunlu olduğunu belirtti.

Ergenekon hakimleri Anayasa Mahkemesi'nin kararını Temmuz ve Ağustos ayında uygulamamıştı. Ancak Balbay kararında Yüksek Mahkemenin "azami tutukluluk süresi 5 yıldır" kararına atıf yaptı.

Ceza hukukçuları, karardaki "kanunda öngörülen 5 yıllık azami süre" ifadesinin 5 yılını doldurmuş bütün tutuklular için uygulanabileceğini belirtiyor.

Şimdi gözler tutuklukta 5 yılını doldurmuş kişiler ile ilgili mahkemelerin vereceği karar çevrildi.

ulusalkanal.com.tr

# ergenekon # mustafa balbay # tahliye # anayasa mahkemesi