Suriye barış masasından uzlaşma çıktı

Amerika ve Avrupa'nın yer almadığı Suriye barış masasından uzlaşma çıktı. Suriye hükümeti ile silahlı muhalif gruplar iki gün boyunca Astana'da Rusya ve Türkiye'nin öncülüğünde görüştü. Zirveden sonra Türkiye, Rusya ve İran ortak deklarasyon yayınladı. Buna göre muhalefet El Nusra'dan kopacak, 3 ülke IŞİD ile ortak mücadele edecek ve ateşkesi sağlamlaştıracak.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye Barış Görüşmeleri sona erdi. Türkiye, Rusya ve İran ortak bir bildiriyle ateşkesin izlenmesi ve uygulanması konusunda üçlü bir mekanizma kuracaklarını açıkladı.

Buna göre; Türkiye, Rusya ve İran ateşkesi izleyecek, ateşkese tam olarak uyulmasını sağlayacak, kışkırtmaların önlenmesi ve ateşkesin usullerini belirleyecek.

ASTANA UZLAŞMASI

- ATEŞKES İZLENECEK

- ATEŞKESİN UYGULANMASI SAĞLANACAK

- KIŞKIRTMALAR ÖNLENECEK

Üç garantör ülke IŞİD ve El Nusra ile ortak mücadele etmek kararı aldı. Ayrıca Astana masasında olan muhalefet IŞİD ve El Nusra'dan ayrılacak.

ASTANA UZLAŞMASI

- IŞİD VE EL NUSRA İLE ORTAK MÜCADELE

- MUHALEFET NUSRA'DAN AYRILACAK

Türkiye, Rusya ve İran 8 Şubat'ta Cenevre'de yapılacak müzakere turuna silahlı muhalif grupların katılmasını desteklediklerini açıkladı.

Ortak bildiride Suriye'deki sorunların çözümünün askeri olamayacağı, ancak siyasi olarak çözülebileceği belirtildi. Taraflar ayrıca insani yardım erişiminin hızlı ve sorunsuz şekilde önünün açılmasını ve Suriye’de sivillerin korunması ve serbest dolaşımını sağlamaya çalışacaklarını da ifade edildi.

ASTANA UZLAŞMASI

- SORUN SİYASİ YOLLA ÇÖZÜLECEK

- İNSANİ YARDIM HIZLI YAPILACAK

- SİVİLLERİN SERBEST DOLAŞIMI SAĞLANACAK

Meşru Suriye yönetiminin sözcüsü Beşar Caferi, "Suriye için dış güçlerle çalışan diğer Suriyelilerle aynı salonda oturmak çok acı verici" dedi. Caferi, Suriye yönetiminin buna rağmen ülkesini kurtarmak için ne gerekirse yapacağını söyledi.

Silahlı Muhalif heyetinin başkanı Muhammed Alluş ise yaptığı açıklamada tüm taraflara ateşkese uyma çağrısı yaptı.

ulusalkanal.com.tr

# astana # bildiri