Washington Post: PYD ve Gülen'in iadesi konusunda düğüm çözülemedi

Erdoğan-Trump görüşmesi Amerikan basınına nasıl yansıdı? 20 dakikalık görüşmeyi heberlerinde değerlendiren Amerikan medyası, iki ülkeyi ayrıştıran konularda uzlaşıya varılmadığını yazdı. Haberlerde, ortak basın toplantısında da PYD'ye ağır silah yardımı ve Fetullah Gülen'in iadesi konularına değinilmediği belirtildi.

Washington Post: PYD ve Gülen'in iadesi konusunda düğüm çözülemedi

Amerika Birleşik Devleti Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede Amerika basınında önemli bir yer buldu.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde Erdoğan-Trump görüşmesinde YPG ve Fetullah Gülen'in iadesinin "düğümü çözülmeyen iki konu" olduğu vurgulandı. Haberde Trump'ın PYD'ye destek konusunda Türkiye'nin çekincelerine tavrına dair somut bir şey söylemediği belirtildi.

Wall Street Jopurnal "Erdoğan Trump'ı övdü, Amerika'nın Suriye'deki Kürt müttefiklerini topa tuttu" şeklinde başlık attı. Erdoğan'ın Amerika'nın PYD'yle olan ilişkisine dair sözleri öne çıkarıldı. Haberde Erdoğan'ın ziyareti öncesi Trump'ın YPG'ye ağır silah verilmesi kararına dikkat çekildi.

New York Times gazetesi Trump'ın teröre karşı bir müttefik olarak Erdoğan'ı övdüğünü ve gerilimin bir tarafa bırakıldığını sayfalarına taşıdı. Gazete, Fethullah Gülen'in iadesi ve Amerika'nın YPG'yi silahlandırması gibi zorlu konuların hiçbirine ikili basın açıklaması sırasında değinilmediğine dikkat çekti.

Görüşme sadece Amerika değil Rusya basınında da yakından izlendi. Rus basını, ortak basın toplantısında verilen mesajlardan özellikle birini ön plana çıkardı. Resmi ajans Sputnik ve bazı gazeteler, Trump’ın Türkiye’yle NATO ortaklığını ve iki ülkenin Soğuk Savaş’ta Sovyetler’e karşı aynı blokta yer almasının altını çizdiği cümleleri manşetlerine taşıdı.

Alman Deutsche Welle gazetesi, "Trump, Ankara’yı kızdıran SDG’yi silahlandırma kararından açıkça bahsetmekten kaçınırken, IŞİD ve PKK ile mücadelenin önemini vurguladı." ifadelerini kullandı.

Trump, Beyaz Saray'daki heyetler arası görüşme sırasında FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu olan Papaz Andrew Brunson’ın da serbest bırakılmasını talep etti. Amerikan başkanı bu talebini 3 kez yineledi. Beyaz Saray'dan yapılan bilgilendirme açıklamasında da Trump'ın Papaz Brunson'ın serbest bırakılması konusunda 3 kez talepte bulunduğu ve acilen iadesini istediği aktarıldı.

ulusalkanal.com.tr

# pyd # Fetullah Gülen # washington post