Kardak’ta sıcak gelişme! Yunan Bakan adaya yaklaştırılmadı

Çelenk atmak üzere hücumbot ile Kardak Adası'na gitmeye çalışan Yunanistan Savunma Bakanı, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından önlendi. Yunan bakan ve beraberindekiler Kardak'a yaklaştırılmadı.

Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi'ne 3.5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarında 1996 yılında yaşanan gerginliğin 22'nci yıldönümünde Yunanistan kışkırtması yaşandı.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ve üst düzey askeri yetkililer, Kilimli adasında sabah saatlerinde düzenlenen törenin ardından ardından, savaş gemisi ile Kardak bölgesine geldi.

Sabah erken saatlerden itibaren bölgede tedbir alan 10 Türk sahil güvenlik botu ile 1 helikopter, Kardak bölgesini ablukaya aldı.

Türk botları, üç Yunan sahil güvenlik botu ve bir savaş gemisi ile Kardak'a gitmeye çalışan Yunan Bakanı adaya yaklaştırmadı.

Yunanistan Savunma Bakanı, yaklaşık 15 dakika süren gerginliğin ardından, çelengi denize atıp bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Bu arada Ege Deniz üzerinde kimliği belirlenemeyen savaş uçaklarının sesleri duyuldu.

Yunan Bakan, denize attığı çelengin fotoğraflarını kendisine ait sosyal paylaşım sitesinden paylaştı.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve TSK'dan açıklamalar geldi. İçişleri Bakanlığı "Herhangi bir gerginliğin yaşanmadığını, yapılan ikaz üzerine Yunan Heyetinin Türk karasularını terk ettiğini" duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Sahil Güvenlik Komutanlığımız gereğini yerine getirmiştir." dedi.

Genelkurmay açıklamasında ise "Saat 11.30 sularında Yunan Deniz Kuvvetlerine ait Nikiforos karakol gemisi ve LS-70 numaralı sahil güvenlik botunun, Kardak Adaları bölgesine girme girişimi Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca önlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini azim ve kararlılıkla korumaya devam etmektedir." denildi.

24 saat boyunca bölgede nöbet tutan Türk askeri Yunanlıları bölgeye yaklaştırmıyor.

TSK'DAN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olaya ilişkin resmi internet sitesinden açıklamada bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"28 Ocak 2018 tarihinde saat 11.30 sularında Yunan Deniz Kuvvetlerine ait Nikiforos karakol gemisi ve LS-70 numaralı sahil güvenlik botunun, Kardak Adaları bölgesine girme girişimi Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca önlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizin ve milletimizin uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerini azim ve kararlılıkla korumaya devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BAŞBAKAN KARDAK UYARISINDA BULUNMUŞTU

Kardak krizinin yıl dönümünde Yunanistan'a uyarılarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Biz terörle mücadele ile meşgulken komşularımızın bulanık suda balık avlama hevesine kapılması hiç yakışık almaz. Bunu da hoş karşılamayız. Buna benzer bir faaliyet eğer olursa Türkiye olarak bizim her zaman tedbirimiz vardır. Hiç kimse endişe etmesin." demişti.

# türkiye # yunanistan # kardak # tsk