Sinemada yeni dönem

Dizi ve sinema sektörlerinin desteklenmesi teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre "Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu" oluşturulacak. Ayrıca; Sinema filmi öncesinde reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak.

Millî kültürün tanıtımına katkı sağlanacak. Dizi filmler desteklenecek ve sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücü artırılacak.

Dizi ve sinemanın desteklenmesi teklifi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüp kabul edildi.

İlgili kanunda, dizi film desteğinin yeni bir destek türü olarak eklenmesi sebebiyle "Dizi film" tanımı yapılmasını öngörüyor. Başvuruları "Destekleme kurulları" değerlendirecek. Destekleme kurulları 8 üyeden oluşacak. Bakanlık temsilcisi, kurulun başkanı olacak. Desteklenecek yapımları belirlemek üzere de "Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu" oluşturulacak.

Destek başvuruları, ülke içinde yerleşik gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılacak. Başvuruda belirtilen toplam bütçenin yüzde 50'si aşılamayacak. Desteğin haksız alındığının tespiti halinde destek tutarı faiziyle geri alınacak.

Ayrıca bazı düzenlemeler de getirildi. Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3 en fazla 5 dakika olacak. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

Sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak. Bilet ile mısır veya başka bir ürün birleştirilerek satılamayacak. Yükümlülüğe uymayanlara para cezası verilecek.

Kanunla öngörülen kurullar ve komisyonlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde oluşturulacak.

ulusal.com.tr

# mısır # tbmm # bilet # sinema