Meclis bu hafta Kapadokya için mesai yapacak

Nevşehir Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğu dokusunun korunması için Kapadokya Alan Başkanlığı kuruluyor. Meclis bu hafta ilgili başkanlığın kurulması için mesai yapacak. Kapadokya'da bulunan alanlarla ilgili farklı kurumlara ait planlama yetkileri Kapadokya Alan Başkanlığı'na verilecek.

Meclis bu hafta Kapadokya'daki tarihi güzellikler için mesai yapacak.

Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğa dokusunun birlikte korunması için farklı kurumlara ait planlama yetkilileri Kapadokya Alan Başkanlığı'na devredilecek. Kapadokya'daki alanlarla ilgili plan yapma, ruhsat ve iskan verme yetkisi belediye, Orman, Çevre ve Kültür Bakanlıklarında var. Bütün bu yetkiler tek elde toplanacak.

Kapadokya'da tarihi dokuya zarar veren inşaatlar gündeme gelmiş ve bu durum çok tepki çekmişti. Yaşanan gelişmelerle birlikte ortaya çıkan yetki karmaşası sonrası Ak Parti bir kanun teklifi hazırladı. Kapadokya Alan Başkanlığı'nın kurulmasını içeren teklif geçen hafta Eğitimi, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. 13 Mayıs'tan itibaren de Genel Kurul'da ele alınacak.

Teklife göre Hazine ile kamu kurumlarının özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kat karşılı inşaat yaptırılması ve kiraya verilmesi gibi işlemler Başkanlığın görüşüyle yapılacak.

Ayrıca Kapadokya'nın tarihi ve kültürel değerleri ile doğal kaynak değerlerinin korunması ve yaşatılması için alınan tedbirlere aykırı davranılmasının para cezası olacak. Aykırı davranış ve tutumlara 50 bin liradan 200 bin liraya kadar para cezası verilebilecek.

Meclis Genel Kurulu'nun komisyonlar da mesaide olacak. 15 Mayıs Çarşamba günü Dilekçe Komisyonu'nda Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Türkiye Spor Hekimleri Derneği yetkilileri obeziteye ilişkin sunum yapacak.

Yine 15 Mayıs'ta Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başta kadınlar olmak üzere üretime katılımı artırmaya yönelik kanun teklifi taslağına ilişkin önerileri ele alacak.

# tbmm # kapadokya