Dersim üzerinden Atatürk'e savaş açtılar!

AKP, CHP ve HDP’nin ‘Dersim’ üzerinden Atatürk ve Cumhuriyet’e taarruzu devam ediyor. Dozu artıran Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yine ‘Dersim’ üzerinden dönemin Cumhuriyet yönetimini ‘katliamcılık’la suçladı

Dersim üzerinden Atatürk'e savaş açtılar!

AKP, CHP ve HDP’nin ‘Dersim’ üzerinden Atatürk ve Cumhuriyet’e taarruzu devam ediyor. Dozu artıran Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yine ‘Dersim’ üzerinden dönemin Cumhuriyet yönetimini ‘katliamcılık’la suçladı

Ahmet Davutoğlu’nun “Dersim Kerbela’ydı” açıklamasıyla yeniden alevlenen “Dersim” tartışmaları, Atatürk ve Cumhuriyet yönetimine açılan bir savaşa dönüştü. Davutoğlu, CHP yöneticileri ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yaptıkları açıklamalarda İngilizlerle işbirliği yaparak Dersim isyanını örgütleyen Seyit Rıza’ya sahip çıkarken, isyanı bastıran Atatürk ve dönemin Cumhuriyet yöneticilerine ağır eleştiriler yönelttiler.

Davutoğlu daha da ileri gitti ve Tunceli ziyaretinde Seyit Rıza’nın torunlarıyla da bir araya gelerek kamuoyuna “Atatürk ve cumhuriyete karşı Seyit Rıza’nın yanındayım” mesajı verdi.

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Demirtaş’ın “Dersim” üzerinden Atatürk ve cumhuriyete savaş ilan ettikleri sözler şöyle: Kılıçdaroğlu 30 Mart seçimleri öncesinde Tunceli mitingini Seyit Rıza’nın heykelinin bulunduğu Seyit Rıza parkında yaptı. Tunceli adının “Dersim” olarak değiştirilmesini isteyen Kılıçdaroğlu isim konusunda referandum yapılmasını, referandumda kendinin de Dersim lehine oy kullanmak istediklerini bildirdi. Bir televizyon programına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, “Genel başkanımın bilgisi dahilinde buraya geldim, CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak Dersim’de acı duyan herkesten bin kere özür diliyorum”demişti.

DEMİRTAŞ: DEVLET ÖZÜR DİLEMELİ

Selahattin Demirtaş da sık sık Dersim isyanını bastırdığı için Atatürk ve Cumhuriyet yönetimini hedef aldı. Demirtaş partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Seyit Rıza’nın itibarının iade edilmesini istedi.

Demirtaş şunları söyledi: “Dersim’i ilgilendiren bu devletin özrüdür. Beraber bir araya mı gelir özür dilersiniz, Dersim’de Seyit Rıza Anıtı’nın önünde mi özür dilersiniz, siz bilirsiniz. Ama o dönem katliamı yapan devlettir.

Bugün devleti siz yönetiyorsunuz. Gereğini siz yapacaksınız. Arşivleri açmanız lazım. Dersim ismini iade etmeniz lazım. Seyit Rıza’nın mezarını yoldaşlarıyla birlikte iade etmeniz lazım. Özür böyle olur.”

CUMHURİYET DÖNEMİ İÇİN “TEK PARTİ ZULMÜ” DEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında, Tunceli’de yaptığı açıklamalar nedeniyle kendisini ihanetle suçlayan Devlet Bahçeli’ye sert bir dille cevap verdi. Atatürk dönemi için “Tek parti zulmü” diyen Davutoğlu, konuşurken kürsüyü yumrukladı. Bahçeli’ye “Tek parti zulmüne sahip çıkmak size mi kaldı? Tek parti zulmünün arkasına takılıp gitme. Milletin yüzüne bakamazsın” diye seslendi.

Davutoğlu şöyle konuştu: “Bahçeli’ye çağrıda bulunuyorum. Tunceli, Türkiye’nin bir vilayeti mi? Şüphesiz evet. Siz bütün Türkiye’ye hitap ediyor musunuz? Cesaretiniz varsa gidin bunu Tunceli’de söyleyin ve dönün o halka deyin ki o öldürülen 13 bin kişi vatan hainiydi, onların torunlarının yüzlerine bakarak söyleyin bakalım oraya girebilecek misiniz? Ben oradaydım. 10 sene sonra da, 50 sene sonra da 100 sene sonra da orada olacağım. Ben Tunceli’de söylediklerimi Edirne’de de Konya’da da söyleyeceğim ve milletim de anlayacak. Ama Bahçeli Ankara’da söylediklerini Tunceli’de söyleyebilecek mi?”

Davutoğlu, Irak ile 24-25 Aralık’ta ortak kabine toplantısını İstanbul’da yapacaklarını açıkladı.

2. DERSİM İSYANI’NA İZİN VERMEYECEĞİZ!

AKP, CHP ve HDP’nin “Dersim” üzerinden yaptığı Atatürk düşmanlığına İşçi Partisi’nden yanıt geldi. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever, üç partinin birleştiği bu çıkışı “İkinci Dersim İsyanı” olarak nitelendirdi. İlsever, “İşçi Partisi olarak buna izin vermeyeceğiz” dedi.

İlsever’in açıklamaları şöyle: “Atatürk düşmanlığının en somut ifadesi, Dersim olayının özelliğinden geliyor. Cumhuriyet yeni kurulmuş, Ortaçağ güçleri, feodal güçler; şeyhlerin, şıhların, aşiret reislerinin temsilcisi Seyit Rıza önderliğinde bir isyan başlatıyorlar. Hedef, cumhuriyetin milli devlet bütünlüğüne karşı Ortaçağ ilişkileri temelinde bölünmüş bir Türkiye manzarasını sürdürmek. Bu isyan karşı devrimci bir kalkışma ve devrimci bir tarzda bastırılıyor ve cumhuriyet devrimi savunuluyor. AKP, CHP ve HDP üçlüsünün çıkışı ki, adına 90 yıllık cumhuriyet tarihimizde ‘İkinci Dersim İsyanı’ diyebiliriz. Hepsi Atatürk düşmanlığında birleşiyorlar. Bunu o zaman başaramadılar, bugün de başaramayacaklar. Halkımız cumhuriyeti ve Atatürk’ü savunmakta kararlıdır. Biz de İşçi Partisi olarak buna asla izin vermeyeceğiz.”

Aydınlık

# AKP # dersim