Mültecilere verilecek vatandaşlık planının ayrıntıları ortaya çıktı

Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşı yapılmasına ilişkin planın ayrıntıları netleşiyor. Vatandaşlık için ilk etapta mesleki niteliklere dayalı 30-40 bin kişiye izin verilmesi hedeflenen planda, doktor, mühendis gibi mesleklerin öncelikli olacağı öğrenildi. Türk vatandaşlığına alınması hedeflenen toplamda 300 bin kişinin 1 yıl içinde yapılacak herhangi bir seçimde oy kullanamayacağı ifade edildi.

Mültecilere verilecek vatandaşlık planının ayrıntıları ortaya çıktı

Doktorlar, mühendisler, ara eleman olarak çalışan teknik işçiler ve parası olan Suriyeliler...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu çıkışıyla birlikte başlayan Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçirilmesi çalışmalarının ayrıntıları belli oldu.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre, ilk etapta 30-40 bin kişi toplamda 300 bin kişinin Türk vatandaşı yapılması hedefleniyor. Ancak Türk vatandaşı yapılan mülteciler, 1 yıl içinde her hangi bir seçimde oy kullanma hakkına sahip olamayacak.

Doktor, mühendis gibi meslek sahiplerine öncelik tanınacağı belirtilen plana göre, parası olan ancak yatırım yapamayan Suriyeli işadamlarının önü açılacak. Nitelikli mesleklerin yanı sıra elektrik, sıva, seramik ustası gibi ara elaman olarak çalışanlar da öncelikli olacak. Onlarla birlikte aile fertleri de Türk vatandaşlığına geçirilecek.

Vatandaşlığa alınacaklar için güvenlik soruşturmalarını Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yapacağı ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a muhalif bazı isimlerin, "vatandaşlık" yoluyla can güvenliğinin sağlanacağı belirtiliyor. Bu isimlerden de, istihbarat alanında faydalanılabileceği düşünülüyor.

Mevcut yasalara göre, vatandaşlık hakkı için yabancıların Türkiye’de 5 yıl kalmış olmaları gerekiyor. 5 yıldan az süre Türkiye’de olan Suriyelilerin de vatandaş olabilmesi için düzenleme yapılması da gündemde.

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda kamuoyunda oluşan olumsuz algının giderilmesine yönelik de çalışmalar yürütüleceği öne sürüldü.

Suriyelilerin dedelerinin Çanakkale’de Türklerle omuz omuza savaştıklarını, yani "Çanakkale ruhunu" öne çıkaracak bir kampanya yapılacağı belirtildi.

ulusalkanal.com.tr