ABD işin içinde!

Duhok’ta toplanan Kürt zirvesinde PKK ile Barzani'nin Suriye’nin kuzeyindeki silahlı güçler konusunda anlaşmazlığa düştüğü ortaya çıktı. PKK-PYD’ye yakın TEV-DEM heyeti, YPG dışında silahlı bir birlik kabul etmeyeceklerini belirtti. Barzani'nin heyeti ise "ortak savunma gücü" istiyor.

ABD işin içinde!

Irak’ın Duhok kentinde toplanan Kürt zirvesinde PKK-PYD’nin temsilcileri ile Barzani’nin Suriye’deki grubu arasında silahlı güç konusunda anlaşmazlık çıktı.

Cumhuriyet’in gazetesinin haberine göre, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerin tartışıldığı zirveye PKK adına Demokratik Birlik Hareketi TEV-DEM, Barzani adına da Kürt Ulusal Meclisi ENKS grubu katıldı.

Salı gününden bu yana süren toplantıda “Suriye’nin kuzeyinde sözde yeni bir yerel meclis kurulması ve üye dağılımının yapılması" konularında bir plan yapıldı. PKK ve Barzani temsilcilerinin yeni meclis için kontenjan paylaşımı yaptıkları belirtildi.

Suriye’nin kuzeyindeki askeri güç konusunda ise kriz ortaya çıktı. PKK-PYD yetkilileri söz konusu bölgede ikinci bir silahlı güç istemediklerini kaydettiler. Barzani’ye bağlı Suriyeli temsilciler ise ortak bir savunma gücü oluşturulmasında ısrarcı oldu.

PYD’nin kontrolündeki TEV-DEM’in Avrupa sorumlusu Sinem Mihemmed, “Hiçbir şekilde Rojava’da ikinci silahlı güç kabul etmeyiz. Bu iç savaşa bile neden olabilir” ifadesini kullandı.

Kürt zirvesine ABD’li üzt düzey yetkililerin de katıldığı öğrenildi. ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışma Tony Blinken ile Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk’ın PYD lideri Salih Müslim ile Duhok’ta gizli bir görüşme yaptığı ortaya çıktı.

ulusalkanal.com.tr

# pkk # abd # barzani # pyd # YPG # ENKS