Yunan kamuoyunda Doğu Akdeniz çatlağı

Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de diyaloğu yeniden başlatma kararı, Yunan kamuoyunu ikiye böldü. Yunan medyası, Türkiye ile diyalogdan korkacak hiçbir şeyi yok söylemini ileri sürerken, kamuoyunda Atina’nın diyalog masasında kaybedeceği görüşü dile getiriliyor. Bu arada İstikşafi görüşmeler öncesi Amerikan Dışişleri Bakanı Pompeo'nun da Yunanistan'a gideceği belirtildi.

Yunan kamuoyunda Doğu Akdeniz çatlağı

Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Türkiye ile masaya oturma kararı Atina’da gündemin ilk maddesi… Yunanistan’ın son dönemde kurduğu ittifakları savunan bir kesim Türkiye ile görüşmelerin Yunanistan’ın elini zayıflatacağı iddiasında…

Diyalogdan yana olanlar, Yunanistan’ın, uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini, İsrail ve Mısır gibi ülkelerle de güçlü ittifaklar kurduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca Fransa’nın desteğini ve Avrupa Birliği üyeliğinin avantajlarına vurgu yapıyor.

Diyaloğa karşı çıkanlar ise, “Türkiye istikşafi görüşmelere adaların silahsızlandırılmasını, aidiyetinden şüphe ettiği adacık ve kayalıklar ya da Batı Trakya’daki azınlık konularını gündeme getirirse ne olacak” sorusuna cevap bekliyorlar.

Atina Siyasal Bilimler Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Konstantinos Filis, “Eğer belirli şart ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirilirse, Yunanistan’ın diyalogdan korkacağı hiçbir şey yok” dedi. Ancak ardından ülkesinin masada kalma şartlarını sıraladı. Filis’e göre, Türkiye diyalog sürecinde, eğer yeni NAVTEX’ler yayınlar, arama ve sondaj için yeni ruhsatlar verir ya da Libya ile anlaşmasına dayanarak yeni hamlelerde bulunursa Yunanistan’ın istikşafi görüşmelerden çekilmesi gerekir.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun gelecek hafta Yunanistan'a gidecek. Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ve Savunma Bakanı Dendias ile görüşecek. Amerikan Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Pompeo'nun temaslarında "Doğu Akdeniz'de güvenlik, barış ve refahın geliştirilmesi yönündeki ortak taahhüdü yineleyeceği" belirtildi.

Pompeo temasları kapsamında, Selanik kentinde bir bilim ve teknoloji anlaşmasına imza atacak. Ardından enerji sektörünün temsilcileriyle Yunanistan'daki altyapı projelerini görüşecek. Ardından da Girit Adası’na giderek Sudo Koyu'nda deniz üssünü ziyaret edecek. Söz konusu üs, Adana’daki İncirlik Hava üssünün, Girit adasına taşınacağı iddialarıyla gündeme gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun iki hafta önce Kıbrıs'ta sadece Rum kesimini ziyaret etmesi Türkiye'de tepkilere neden olmuştu. Yunanistan ile askeri ilişkilerini son yıllarda güçlendiren ABD, Kıbrıs'a yönelik 33 yıllık silah ambargosunu da 1 Eylül'de kısmen kaldırdığını açıklamıştı.

ulusal.com.tr

# yunanistan # doğu akdeniz # Atina # Navtex # pompeo