Vatan Partisi'nden çiftçinin borcuna çözüm önerisi

Meclis’te görüşülen kanun teklifinde yer alan Tarım Kredi Kooperatifi kredi borçlarının yapılandırılması çiftçilerin beklentilerini karşılamadı. Kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçiler, Vatan Partisi genel merkezini ziyaret etti. Çiftçiler ile birlikte açıklama yapan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, hacizlerin durdurulması ve borçların ana parasının 5 takside bölünmesi gibi kritik 3 çözüm önerisi sundu.

Vatan Partisi'nden çiftçinin borcuna çözüm önerisi

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur Pideci

Borçlardan beli bükülen çiftçi Meclis’teki kanun teklifindeki düzenlemenin çözüm olmadığını söyledi. Çare arayan çiftçinin derdine Vatan Partisi yetişti.

Meclis’te görüşülen ekonomi kanun torba teklifinde çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi kredi borcunun yapılandırılması yer alıyor. Teklif kabul edilirse Ekim 2021 sonuna kadar çiftçi, yapılandırılan borcunun yüzde 30’unu ödemek zorunda kalacak.

Borçlarının yapılandırılmasına rağmen ödeyemeyeceğini söyleyen çiftçiler Vatan Partisi’ni ziyaret etti. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye Çiftçi Dayanışması Platformu Başkanı Ömer Sarı ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çiftçiler ile birlikte açıklama yapan Perinçek, 3 çözüm önerisi sundu:

- En önemli mesele gıda güvenliğini sağlamaktır. Vatan Partisi’nin programında birinci madde gıda güvenliği.

- Faizler silinmeli Tarım Kredi Ziraat bankası Denizbank borçları beş takside bağlanarak çiftçinin ferahlaması sağlanmalıdır.

- Acil olarak yapılması gereken hacizler bir an önce durdurulmalı.

Ömer Sarı, çiftçinin sorunları ve borçlarını anlattı:

- Tarım kredi kooperatifleri, Ziraat Bankaları ve Denizbank’a olan borçları var. çiftçilerimiz yaklaşık 2 yıldır para kazanamıyor neden çünkü ürettikleri ürünleri maliyetinde ya da zararında satarak zarar eder bu zararın karşılığında da aldığı ürünlerin ödeyemez hale gelmiştir.

- Yüzde 30 olan taksidini mi ödesin esnafa 2 yok erteleyen borcunu mu ödesin bugünkü aldığı Tarım maliyetlerini mi ödesin yoksa evini mi geçindirsin. Biz böyle bir yapılandırma istemiyoruz. Ziraat Bankası da bu ödeme planına dahil edilsin.

Ömer Sarı, traktörüne gelen hacizden de bahsetti:

- Birileri acaba biriniz gidin çiftçilerin girdilerine yüzde 100 zam yapın kardeşim acilen haciz uygula ömrümde Tarım Kredi

çiftçisini hazzettiğimi görmedim bu haciz 9 tane traktör haczedildi.

Sarı çiftçi adına mazot, gübre gibi artan girdi maliyetlerinin düşürülmesi için de hükümete çağrı yaptı:

- Teşvik alacağım verdiği para çerez parası devletimizin kasasında bu para kalsın tohumun yarısını hibe versin bu para değerlensin teşvikten yana değil hükümet benim girdimi düşürsün istiyoruz.

# türkiye # kredi # faiz # vatan partisi # ekonomi # zam # Doğu Perinçek # maliyet # çiftçi # üretim # traktör # kanun teklifi # ziraat # ekim # torba kanun