Bafa Gölü'nde tehlike çanları

Aydın ve Muğla ili sınırları arasındaki Bafa gölündeki kirlilik yeniden ürkütücü boyutlara ulaştı. Gölün yüzeyindeki ani alg çoğalması yöre insanını kaygılandırıyor.

Aydın'ın Söke ve Muğla'nın Milas ilçeleri arasında yer alan Bafa Gölü'nde tehlike çanları çalıyor. En son 2014'te görülen ani alg çoğalması bu yıl yine başladı. Alg adı verilen su yosunlarının göl yüzeyini kaplaması nedeniyle gölün yüzeyi yeşile büründü. Kıyılar ise balçık ve pelte görünümlü bir hale dönüştü.

Göldeki alg çoğalması en çok balıkçıları vurdu. Balıkçılar kirlilik nedeniyle hem ağlarını tekneye çekmekte zorlanıyor, hem de temizlemenin derdine düşüyor. Başta balıkçılar ve turizmciler olmak üzere yöre insanı kaygılı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, alg çoğalmasının kıyıda birikerek tabakalaşma yapacağını ve balçık şekline dönüşüp koku yayacağını söyledi. Sürücü'ye göre bir zamanlar Kuşadası, Bodrum ve Didim'deki turizm acentelerinin gözde yeri olan Bafa Gölü, alg patlamaları yüzünden eski günlerini arıyor. Hayatları gölden avlayacakları balığa bağlı olan balıkçılar da alg patlaması nedeniyle balık tutamayacaklar.

Yıllardır gölle ilgili çalışmalarını sürdüren EKODOSD Bilim danışmanı Yardımcı Doçent Doktor Erol Kesici de, Bafa Gölü'nde kış ve ilkbahar dönemlerinde yaptıkları su kalitesi ve alg miktarı konusundaki çalışmalarda tehlikeyi gördüklerini, radikal önlemler için uyarıda bulunduklarını söyledi.

Gölyaka, Kapıkırı gibi yerlerde bu çorba kıvamındaki yapı, adeta geniş ağır örtü tabakaları oluşturarak kıyılardaki su yaşamını tehdit ediyor. Kesici'ye göre bu kesimlerde su canlılarının yaşaması mümkün değil. Gölü temizleyen midyeler de giderek azalıyor. Göl bataklığa dönüşüyor.

Kesici, Bafa Gölü'ndeki kirlilik için artık su analizlerine bile gerek kalmadığı görüşünde. İzmir Körfezi, Haliç ve Macaristan'da Bafa Gölü'nün 100 kat büyüklüğündeki Balaton gölünün mekanik yöntemlerle temizlenmesini örnek vererek, gölün acilen temizlenmesi ve temiz su verilerek sirkülasyonun sağlanması gerektiğini söylüyor.

ulusal.com.tr

# tehlike # ekodosd # bafa gölü