Biden yönetimi İsrail'e kalkan oldu: Sözcü gazetecilerin sorularına yanıt veremedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail ve Filistin krizinin ülkelerinin güvenliğini ilgilendirdiğini söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü, gazetecilerin "Filistin'in kendini savunma hakkı yok mu?" sorusuna yanıt veremedi. Almanya Hükümet Sözcüsü de "Hamas'ın İsrail'e roket atması terörist saldırıdır" dedi. Bu açıklamalara Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan tepki gösterdi, Alman hükümetini uyardı.

Biden yönetimi İsrail'e kalkan oldu: Sözcü gazetecilerin sorularına yanıt veremedi

İsrail’in Moskova Büyükelçisi Alexander Ben Zvi'nin Rusya'nın arabulucuğu olabileceği açıklamaları yaparken Rusya'da Güvenlik Konseyi toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin'de yaşananlarının doğrudan Moskova'nın güvenliğini ilgilendirdiğini söyledi.

Alexander Ben Zvi, "Mesai arkadaşlarımdan şu anda Ortadoğu'da durumun nasıl geliştiği hakkında konuşmasını talep ediyorum. Yani, Filistin ve İsrail arasında tırmanan gerilim hakkında. Bu, bizim sınırlarımızın yakınında meydana geliyor ve güvenlik çıkarlarımızı doğrudan ilgilendiriyor'' dedi.

Beyaz Saray ise tutumunu sürdürüyor. Biden Yönetimi Tel Aviv'in sonuna kadar arkasında olduğunu açıklarken Sözcüsü Jen Psaki'ye yine İsrail'in katlettiği Filistinli çocuklar soruldu.

Gazeteci: Biden yönetimi sürekli İsrail'in meşru müdafaa hakkından bahsediyor ancak Filistinlerin kendini savunma hakkı konusunda bir şey duymuyoruz. Biden, Filistinlilerin kendini savunma hakkı olduğuna inanmıyor mu?

Jen Psaki: Bu roket saldırılarını Hamas düzenliyor. Şiddet nedeniyle Filistinlilerin hayatını tehlikeye atıyorlar. Bu bir git-gel oluşturuyor.

Biden, dün yaptığı açıklamada İsrail ve Filistin arasındaki barış için çalışmanın önemine işaret etti. Her sivil can kaybı, her hayat tehdidi bizim için trajedidir.

Sözcünün yanıtı üzerine gazeteci "Ben açıklamada Filistinlilerin de kendini savunma hakkı olduğuna dair bir şey görmüyorum." dedi.

Psaki "Bu saldırıları Hamas yapmıyor mu?" dedi.

Gazeteci: "Sorumu başka bir şekilde sorayım. Biden yönetimi sürekli Hamas'ın roket saldırılarını kınıyor. Beyaz Saray, Filistinlerin evlerinden tahliyelerini de kınıyor mu?"

Beyaz Saray Sözcüsü bu soruya yanıt veremedi.

Almanya Başbaşbaknı Angele Merkel günlerdir yaşananlara karşı sessiz. Ancak Sözcüsü, gerçek mermilerle, tanklarla, F-35'lerle Filistinlilere saldıran İsrail'i korudu. Merkel'in Sözcüsü Steffen Seiber, "Hamas'ın İsrail'e roket atması, terörist saldırıdır. Yahudi karşıtı protestolara göz yummayacağız." dedi.

Almanya hükümetinin açıklamlarına Vatan Partisi Almanya Temsilciliğinden tepki geldi. Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan, AB'nin iki yüzlü davrandığını vurguladı.

Avusturya Başbakanlığı ile Bosna Hersek ve Sırp Cumhuriyeti’nin idari merkez binasında, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını desteklemek amacıyla İsrail bayrakları asıldı. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, İsrail ile dayanışma içinde olduklarını ilan etti.

# israil # hamas # alman # Biden # Biden yönetimi # Ali Mercan # r