Bu yaz karpuz da pahalı!

Nisan başında Mersin-Adana bölgesinde yaşanan ve karpuzda yüzde 30 civarında kayba neden olan fırtına ve dolu afeti fiyatları da aynı oranda etkileyecek. Uzmanlar, “Afet olmasaydı bu yılki karpuz son yılların en kaliteli ürünü olacaktı” görüşünde.

Bu yaz karpuz da pahalı!

Mart ayı sonunda yaşanan don olayları Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındıkta ciddi hasara yol açarken, İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Niğde’de elma rekoltesini ciddi ölçüde düşürdü. Benzer şekilde Malatya’da kayısı üreticileri ciddi şekilde mağdur oldu. Zarar Akdeniz kıyılarına da ulaştı.

Nisan ayının ilk günleri özellikle Mersin bölgesini vuran şiddetli fırtına ve dolu turfanda karpuz tarlalarını büyük zarara uğrattı. Kayıplar yüzde 25-30 civarında. Tarsus Huzurkent, Ulak, Tuzla bölgelerinde turfanda karpuzları piyasaya sürmeye hazırlanan üreticiler emeklerinin boşa gideceğinden endişeli. Şu an için tek beklentileri ise sigortadan yararlanamasalar bile en azından borçlarının ertelenmesi. Karpuzda yaşanan beklenmedik kayıpların hem iç piyasa hem de ihracat fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.

Fiyatlar yüksek tutulacak

Adana Karpuzcular Derneği Başkanı İbrahim Savaş, bu yıl karpuzun yüzde 20-30 daha pahalıya satılabileceğini belirtiyor. “Bu yıl İstanbul’da 1 TL’den daha düşük fiyata karpuz yemek mümkün olmayacak” diyen Savaş, “Türkiye son yıllarda karpuzda kalite standartlarını yakalamaya başladı. Hatta Adana 2 yıldan beri kalite itibariyle Türkiye’nin genel üretiminin de önüne geçti. Özellikle bu seferki son yılların en güzel karpuzuydu, tabii afet olmasaydı” şeklinde konuştu.

Ürün boyutu belli standartlarda tutuluyor

Savaş, karpuzda artık mala göre pazar bulmak yerine pazara göre mal üretildiğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Bir taraftan orijinal karpuzların ekimi arttı. Diğer taraftan aşılılarda da anaç seçimleri değişti. Kuvvetli anaçlar yerine orta kuvvetli anaçlar kullanılmaya başladı. Bu anaçlar karpuzun boyutunu da belli standartlarda tutuyor. Daha dengeli gübre kullanılıyor. Kullanılan ilaçlar da tamamen ruhsatlı. Bu da ihracat yapmayı çok daha kolaylaştırıyor.”

Nakliyesi pahalı

Büyük boyutundan dolayı karpuzun asıl maliyetli olan aşaması nakliyesi. Mazot fiyatlarının yüksekliği bu nedenle nakliyeciyi ve ihracatı olumsuz etkiliyor. İbrahim Savaş, “Mazot üreticiden de ziyade nakliyede önem taşıyor. Mazot giderlerinin azalması uzun vadede ihracatın işine yarayacaktır” dedi.

ulusalkanal.com.tr

# adana # karpuz # pahali