İlber Ortaylı ve Samir Amin hangi kitapta buluştu?

Tahrir ve Gezi arasındaki benzerlikler ve Siyasal İslamcıları yıkan ordu-millet birlikteliği…

İlber Ortaylı ve Samir Amin hangi kitapta buluştu?

Deniz Güzel

Geçtiğimiz dönemde Mısır’da yaşanan siyasi gelişmeleri, farklı çevrelerin gözüyle aktaran Vatan Partisi ve Aydınlık gazetesi Mısır Temsilcisi Onur Sinan Güzaltan’ın Tanrı Bizi İster Mi? adlı kitabı Kaynak Yayınları’ndan çıktı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, sunuşunda “Kahire başta olmak üzere Nil kıyısında yaşananları yerinden gözlemler ve yerel aktörlerle görüşmeler vasıtasıyla aktaran bu çalışmadan edebi anlamda da lezzet alacağınıza inanıyorum….” İfadelerini kullandığı kitap, Mısır ve Ortadoğu’da yaşanan Arap Baharı ve siyasal süreçle ilgili ilk elden çarpıcı bilgiler içeriyor.

Mısırlı dünyaca ünlü Marksist ekonomist Samir Amin’le görüşmenin de yer aldığı kitapta, Amin Müslümanlar ve Sosyalistler arasında anti emperyalist bir birlik mümkün mü sorusuna şu ifadelerle cevap veriyor: “İnsanların Müslüman olması, solun önünde siyasi bir engel olarak değerlendirilmemeli. Antiemperyalist ve sosyal kavga dönemlerinde dini aidiyetin bir önemi kalmaz.”

Kitapta, İhvan’ın eski Merkez Komite üyelerinden Ahmed Ban’ın “İhvan’ın iktidarı almasının nedeni askerin haricinde Mısır’ın tek örgütlü gücü olması” değerlendirmesi dikkat çeken bir başka nokta.

Tahrir Meydanı’nda, Mübarek ve sonrasında Müslüman Kardeşlere karşı gösterilerin öncülüğünü yapan ve bu süreç içinde Oscar adayı “Meydan” adlı belgeselde de yer alan gençlerin, örgütlü mücadelenin gerekliliği, Gezi Hareketi ve Tahrir Meydanı arasındaki benzerliklerle ilgili değerlendirmeleri kitapta önemli bir yer kaplıyor.

Kitapta, yine Mısır’ın ilk kadın milletvekillerinden Leila Takla’nın Atatürk ve Mısır’ın önemli liderlerinden Cemal Abdül Nasır’ı karşılaştırırken kullandığı “Atatürk büyük bir kahramandır. Ülkesini işgalden kurtardı ve kan dökmeden büyük bir devrim gerçekleştirdi. Nasır Atatürk’ün yolunu izledi fakat birlikte hareket ettiği klik demokrasiden uzak bir rejim kurdu” ifadeleri dikkat çekiyor.

Mısır’da devrim sürecinde kadınların oynadığı rol, farklı sınıfların devrime bakışları, Müslüman Kardeşleri yıkan ordu-millet birlikteliği gibi konuları Mısır’dan farklı çevrelerin görüşleri ve edebi bir dille anlatan kitabı ünlü eleştirmenlerden Tunca Arslan şu satırlarla tanımlıyor: “Okumaktan büyük keyif aldığım ve çok şey öğrendiğim bir türün, anılar ve kişisel gözlemlerle zenginleştirilmiş gazetecilik çalışmasının dört dörtlük bir örneği Tanrı Bizi İster mi?”

KİTABI İNCELEMEK İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ!

ulusalkanal.com.tr

# ilber ortaylı # samir amin