Kıbrıs müzakereleri sürüyor

Enosis krizinin ardından tekrar başlayan Kıbrıs müzakereleri için taraflar bugün ikinci kez bir araya geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiades (Nikos Anastadiadis) ara bölgede görüşüyor. Toplantıda, Ekonomi, Mülkiyet başlıklarının yanı sıra Türklere, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında dört özgürlüğün tanınması talebi de ele alınıyor.

Kıbrıs müzakereleri sürüyor

Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını hedefleyen Enonis krizinin ardından toplanan müzakere masası bugün ikinci kez toplandı.

Müzakereler için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiades (Nikos Anastadiadis) başkanlığındaki heyet ara bölgede bir araya geldi.

Müzakerelerde "Ekonomi”, “Avrupa Birliği”, “Mülkiyet”, “Yönetim-Güç Paylaşımı”, “Toprak” ve “Güvenlik ve Garantiler” olmak üzere 6 başlık ele alınıyor.

Bu konuların yanı sıra toplantıda, Türk tarafının, uzlaşı halinde 4 başlıkta sağlanmasını istediği öneriler de masaya yatırılıyor. "Çözümden sonra serbest giriş, serbest dolaşım, serbest mülk edinme ve serbest yerleşme" önerilerine Rum tarafı sıcak bakmıyor.

Müzakere öncesi konuşan Mustafa Akıncı, Rum tarafının bir zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu söyledi. Akıncı, "Bizi adada bir azınlık olarak değil, kendilerine eşdeğer bir toplum ve adanın ortakları olarak görmeleri lazım" dedi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği heyeti ile görüşen Akıncı, "Ya anlaşırız, KKTC, kurulacak federal ortaklık devletinin bir parçası haline gelir, ya da kuramıyorsak KKTC kendi yoluna devam eder" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

# Kıbrıs # kriz # Enosis # Rum # müzakere