CHP'de milletvekilleri isyanda: Türbana tepki göstermezsek dükkanı kapatalım

CHP yönetimin mecliste türbana sessiz kalma kararına milletvekilleri, "Eğer laikliği savunamıyorsak kapıyı kilitleyin dükkanı kapatalım" diye tepki gösterdi.CHP grubu dün basına kapalı toplandı. AKP'li bazı kadın milletvekillerini baskın yaparak Genel Kurul'a türbanla girmeleri halinde takınılacak tavır tartıştı.

CHP'de milletvekilleri isyanda: Türbana tepki göstermezsek dükkanı kapatalım

Zihni Erdem/ Aydınlık

Grupta söz alan bazı milletvekilleri türbana karşı sert tepki gösterilmesini isterken bazılarının ise karşı çıkılmamasını savunmaları dikkat çekti.

Edilen bilgiye göre grupta konuşan milletvekillerini bazılarının görüşleri şöyle:

'Dükkanı kilitleyelim'

Tunceli milletvekili KamerGenç: Merve Kavakçı meclise türban ile geldiği zaman net tavır koyduk ve TBMM'de devlete meydan okumasına engel olduk. Genel Kurul'dan çıkmak zorunda kaldı. Bugünde aynı tepkiyi göstermeli ve kimsenin devlete TBMM'den meydan okumasına ve anayasanın laiklik ilkesini çiğnemesine izin vermemeliyiz. Eğer buna izin vereceksek dükkanı kilitleyelim.

Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum: Genel Kurul salonunu terk edelim. Ve bir iki oturum Genel Kurul salonuna hiç girmeyerek tavır koyalım. Türban bir özgürlük sorunu değil. Yalan söylüyorlar. Şimdi başını örten bu hanım arkadaşlar 2011 yılında Müslüman değil miydi? Türban o zaman da Allah'ın emri değil miydi? CHP bu konuyu görmemezlikten gelemez.

'Yanlışlık 'laiklik tehlikede değil' denilince yapıldı'

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler: Laik devletin yıkılması bir tehlike midir değil midir? Bu soruya doğru yanıt verirsek türban konusunda da nasıl bir tavır almamız gerektiği de ortaya çıkar. Biz bu kamuda yanlışlık 'laiklik tehlikede değildir' derken yapıldı. AKP kamuda türban gibi çok önemli bir konuyu bir yönetmenlikle yaptı. Şimdi türbanı Meclise getirerek devlette türbana meşruiyet sağlamaya çalışıyor. Bu konuda Genç'e katılıyorum. Eğer tavır koymayacaksan dükkanı kapalım.

Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz: PKK müzakere yapan AKP'nin halk nezdinde çok fazla yıprandığı ortaya çıktı. Can simidi olarak şimdi türbana sarılıyor. Laikliğe karşı bu girişime karşı tavırsız kalırsak, tabanımızı sahipsiz ve öndersiz bırakmış oluruz.

Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün: Eğer laikliği savunamıyorsak kapıyı kilitleyin dükkanı kapatalım. CHP laiklik karşıtı eylemlere sessiz kalmamalı. 7 yaşında bir çocuğa çarşaflı bir öğretmeni ders vermesi laikliğin ölüm fermadır.

İzmir Milletvekili Rıza Türmen:

Bu hukuki bir sorun değil, siyasi bir sorun. Dolayısıyla bu konuda siyasi bir mücadele yürütelim. Erdoğan bataklığı düştü, orada çırpınıyor. Bataklıktan çıkmasına izin vermeyelim. Bırakalım orada çırpınsın.

İstanbul Milletvekili BinnazToprak: AKP başörtüsünü seçim rantı olarak meclise getiriyor. Meclise farklı kıyafetlerle gelmek bize yakışmaz. Eğer AKP'li kadınlar türbanla meclise gelirlerse görmemezlikten gelelim. Mecliste başörtüsü olabilir.

# chp # tepki # toprak # grup # türban # genç # toplantısı # Kamer