Belarus'tan yaptırım tehdidine yanıt | Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: ''Avrupa'nın gazını kesersek ne olur?''

Asker yığarak sınırını göçmenlere kapatan Polonya'nın neden olduğu kriz sürüyor. Polonya'nın yanında duran Avrupa'nın yaptırım tehdidine Belarus'tan "Avrupa'ya giden doğal gazı keseriz" yanıtı geldi. AB'nin Rusya ve Türkiye'ye yönelik göçmen taşıma suçlamasıyla "uçak firmalarına yaptırım uygularız " tehdidi ile ilgili de iki ülkeden açıklama geldi. Rusya "yaptırım uygulayan ülkelere hava sahamızı kapatırız" derken Türkiye ise Belarus'a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına uçak bileti satılmayacağını açıkladı.

Belarus'tan yaptırım tehdidine yanıt | Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: ''Avrupa'nın gazını kesersek ne olur?''

Polonya'nın anlaşmalara aykırı şekilde Belarus sınırına asker yığınağı, göçmen krizini derinleştiriyor. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Bakanlar Kurulu toplantısında Avrupa'nın yaptırım tehdidine karşı, AB'nin konuşmadan önce düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattının Belarus üzerinden geçtiğini ve Avrupa'nın Belarus'a muhtaç olduğunu vurgulayan Lukaşenko, "Avrupa'yı ısıtıyoruz, hala sınırı kapatacakları konusunda bizi tehdit ediyorlar. Peki ya doğal gazı kesersek ne olur?" dedi.

Lukaşenko ayrıca, Avrupalıların kendilerine ‘sindirilemez ve kabul edilemez yeni yaptırımlar’ uygulaması hâlinde, buna ‘karşılık vereceklerini ve bunu Avrupa’daki herkese duyurması için’ Dışişleri’ni görevlendirdiğini söyledi.

RUSYA'DAN AB'YE "YOLCU" YANITI

Öte yandan Avrupa Birliği, THY ve Rus Hava Yolu şirketi Aeroflot'u Belarus'a göçmen taşımakla suçladı iki şirketi yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Rusya'nın bu tehdide yanıtı sert oldu. Rusya, yaptırım uygulanırsa hava sahasını yaptırım uygulayan ülkelere kapatırız açıklaması yaptı.

TÜRKİYE'NİN BELARUS YOLCULARI KARARI

Türkiye'den ise Belarus'a gitmek isteyen Irak, Yemen ve Suriye vatandaşlarına uçak bileti satılmayacağı açıklaması geldi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "söz konusu uygulama ikinci bir emre kadar yürürlükte kalacaktır" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin yolcu kararı sonrası Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, "Türk makamlarına ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne "desteği ve işbirliği" için teşekkür ederiz" açıklaması yaptı.

# rusya # suriye # ırak # göçmen # Yemen # kriz # avrupa # Charles Michel # THY # Aeroflot # göçmen krizi # Rusya Belarus Polonya # belarus polonya göçmen # doğal gaz # Avrupa Birliği Konseyi # sınır kapısı # şirket # belarus polonya sınırı # belarus polonya sınırı son dakika # belarus polonya sınırı haritası # belarus polonya kaçak # belarus polonya arası # belarus polonya son dakika # belarus polonya sınırı son dakika haberleri # Sivil Havacılık # belarustan polonyaya kaçak geçiş # belarustan polonyaya geçiş # belarus polonya sınır kapısı