Çin'de ortaya çıkan Corona(Korona) virüsü nedir? Türkiye için bir tehdit yaratıyor mu?

Çin'de 9 kişinin ölümüne sebep olan yeni bir virüs tespit edildi. İnsandan insana geçen bu virüsün nedeni nedir? Corana virüsünün belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü, kriz çağırısında bulundu!

Çin'de ortaya çıkan Corona(Korona) virüsü nedir? Türkiye için bir tehdit yaratıyor mu?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yazan bilgilere göre Corona virüsü; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılar türlerinde evcil ve yabani hayvanlarda bulunabilmektedirler.

VİRÜS BELİRTİLERİ

Virüs, zatürre benzeri belirtiler gösteriyor. İlk bulaşma aşamasının hayvanlardan insanlara doğru olduğu düşünülüyor.

Soğuk algınlığı hastalığına benzeyen bu hastalık solunum yetmezliğine ve ölümlere sebep olabiliyor.

VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durmalısınız ve maske kullanmalısınız. Hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvanlarla teması en aza indirgeyin mümkünse temas etmeyin. Hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmeye başlayın. Ve semptomlardan birisi bile görülse derhal en yakın hastaneye başvurun.

Bu dönemde hayvanlarla temaslar aza indirgenmeli. Etler ve yumurtalar iyi pişirilmeli ve gripli hastalardan uzak durulmalı.

TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ Mİ?

Virüs, insandan insana geçebildiği için Türkiye'ye gelen veya Çin'e turist olarak giden Türk vatandaşlarından, Türkiye'ye yayılabilir.

ulusal.com.tr

# çin # korona virüsü