Yunanistan: Niye bu rezaleti dün Brüksel'de kabul etti?

Yunanistan: Niye bu rezaleti dün Brüksel'de kabul etti?

ARTIK YUNANİSTAN`IN YENİ BAŞKENTİ `BERLİN`, YENİ BAŞBAKANI `MERKEL`!

AB, TEHDİT VE SANTAJLA YUNAN BAŞBAKANI ÇİPRAS`I HALKINA `İHANET` ETTİRDİ!

AB, SINIRLARI İÇERİSİNDE `HALKÇI SOL` HÜKÜMET İSTEMİYOR.

Brüksel`de, AB liderlerinin 17 saat kavgalı zirve toplantısı özellikle yukarıdaki bu 3 cümleyle özetlenebilir. Başka sonuçları da var tabii ki.

Aslında aşaǧıdaki 2 fotograf, olayı açıklıyor yeterince: Karikatürde, Yunan Başbakanı Çipras AB ile poker oynarken gösteriliyor. Gözlüklü bayan “ Avrupa`yla Yunan borcu pazarlıklarında ne zaman sonuca ulaşılacak acaba?” diye soruyor. Yanındaki gözlüklü adam yanıtlıyor: “ Az sonra, sanırım”. Karikatürde, kiloduna kadar soyulmuş, kumarı kaybetmiş Çipras! Yunan medyası birkaç gündür bu gibi karikatürlerle dolu. İkinci fotoraf: Atina`nın merkezindeki meşhur tarihsel `Akropol`. Ama o eski Helen `Akropol`u, McDonalds renklerine ve ismine boyanmış, uluslararası tekellerinin malı olmuş!

AB ne verdi de, 5 aydır süren sert pazarlık, 17 saat süren kavgalı dünkü liderler zirvesinde Çipras`ı ikna etti? Ki Çipras daha geçen hafta referandum yaptırmış, halkının yüzde 61`i hayır demişti AB tekliflerine! Üstelik 2012 anlaşmasında AB`nin verdiǧi sözün geri kalanını, yani yaklaşık 17 milyar Euroyu ödemesi için koştuǧu aǧır şartlara `OXI (Yani Hayır)` demişti, dünkü anlaşmanın olaǧanüstü aǧır şartlarını henüz bilmiyordu!

Yeni anlaşmaya göre Brüksel (AB) , Atina`ya 3 yıllıǧına yaklaşık 85 milyar Euro `kefil/garantör (Bailout)` oluyor. Karşılıǧında şunları istiyor: 50 milyar euroluk bir fon kurulacak, bu fon Yunanistan`ın adalarını, havalimanlarını,

demiryollarını ve başka devlet malı nesi varsa hepsini satacak. Özelleştirecek. Satışın geliri birkaç Yunan bankasına (küçük bankalar kapatılacak), küçük bir kısmı yatırımlara, çoǧu da alacaklı AB (Alman) bankalarına ödenecek!

Yani, AB, 2010`dan beri bu üçüncü kefalet olan dünkü 85 milyar kefalet karşılıǧında, Yunanistan`a `EL KOYUYOR` neredeyse! Başka: BTW yüzde 23`e çıkartılıyor, herşeye zam yapılıyor, müthiş bir işçi atımı ve emeklilik yaşının 67`ye çıkartılması! Mahvediyorlar Yunan halkını kısacası.

Bütün bu rezaletin karşıǧında AB`nin verdiǧi bir şey yok! Avrupa acil yardim fonu (Noodfonds Hollandacası) ESM ( European Stabilty Mechanism) sadece Yunanistan`a 35 milyar yatırım yapmaya söz veriyor, göya iş alanı açılacakmış. Geriye kalan 50 milyar verilmiyor, yok öyle bir yardım veya borç vermek, o şöyle: “Ben sana 50 milyar ``kefil` oluyorum, sen adalarını, havalimanlarını, malını bize sat, saǧlayacaǧın parayla da bize olan birikmiş borcunu öde.”! Ödeyemedin rakamlara `kefil` oluyoruz. Rezalet, iflasın kibar biçimi yani. Eski Yahudi kuyumcuların altınları REHİNE alıp, karşılıǧında bir yudumcuk para ödünç vermesine benzer bu. KAĞITTIR O PARA, ki onu bile vermiyor sadece KEFİL oluyorlar!

Geçen ki yazımda bu `Noodfonds`un birkaç yıl önce kurulduǧunu, 1 trilyon Euro hesap edildiǧini, ama böyle bir paranın pratikte olmadıǧını, `sanal` olduǧunu anlatmıştım. Rutte, bugün Brüksel dönüşü bu anlattıǧımı doǧruladı, muhalefet tepkisini almamak için dedi ki : “ Noodfonds`a yıllar önce 40 milyar söz vermiştik, şimdiye kadar bu sözümüzün 5 milyarını oraya ayırdık, merak etmeyin, ekstra tasarruflara gidip ( ya da para basıp) ek bir para ödemeyeceǧiz.”

Peki, nasıl oldu da Cipras bu ihaneti KABUL etti? Ülkesini SATIŞA çıkardı? NASIL?

NASIL MI? Atina sokakları dünden beri `DARBE` sloganlarıyla çınlıyor! Almanya, perde arkasından `SOPA` gösterdi, Cipras hükümetini devirmekle tehdid etti ( AB ve Yunan medyasını finanse ederek, ve Yunan muhalif sagcı partilerini devreye sokarak) ! `HAVUÇ` ise Paris`in politikası idi, Hollande, `güleryüzlü arabulucu` rolüne girdi ikna için: Kısacası, klasik ve tarihsel; HAVUÇ VE SOPA POLİTİKASI. Böyle İHANET etti işte Çipras, bakanı o halkçı Varoufakis istifa ederken…

AB dünkü anlaşmadan ne kazandı ( Not: Çarşamba günü anlaşmayı Yunan parlementosu görüşecek, yani henüz kesin deǧil, iş daha uzun sürecek, saǧcı muhalefetin oylarına raǧmen kabul de edilmeyebilir, Yunanistan`ı hükümet krizi bekliyor, Cipras düşebilir her ihtimal mümkün)?

Şunları kazandı:

1. Brüksel (yani AB), Atina`nın AB Para birliǧinden çıkmasından ( Greexit) korkuyordu. Engellediler.

2. Brüksel, İtalya, İspanya ve Portekiz`in de yüzmilyarlarca euro istemesinden korkuyordu. Caydırdılar, geçici süreliǧine de olsa.

3. Brüksel, Yunanistan geri ödeyemezse, o paraları yeni tasarruf paketleri veya para basmalarla, kendi ülkelerine yeni bir kriz taşımaktan korkuyordu. Bunu şimdilik, geçici olarak erteleyip, krizi sadece Yunan halkının sırtına yıktılar.

4. Alman bankaları ve IMF rahatladı.

5. Yunanistan`ın ayrılmasıyla, özellikle AB`nin parçalanacaǧından korkuyorlardı, böylelikle dünyaya BİRLİK MESAJI vermiş oldular (Itiraf ediyorlar zaten).

6. Yunan hükümeti Rusya`ya ve Avrasya`ya yöneldi. Rusya, bedavaya yakın bir fiyata gaz ve petrol yardımı yapacaǧını açıkladı Yunanistan`a. Türk Akımı`na katacaktı. Cipras, evvelsi gün; Ukrayna`ya Rusya saldırıyor şeklindeki AB açıklamasını protesto etti, böyle bir durum yoktur dedi. Bu çıkış AB`yi ve ABD`yi kızdırdı. Bu anlaşmayla Yunanistan ve Rusya`nın arasını açmaya çalıştılar.

Fransa eski cumhurbaşkanı Sarkozy, geçen hafta, Ukrayna krizi konusunda, AB`nin Washington`un emrinden çıkmasını isteyerek, ABD`nin Avrupa`daki rolünün artık eskisinden farklı olduǧunu, Avrupa ve Avrasya`da savaş çıkartmaya yöneldiǧini ileri sürdü!!! Bu iddia ciddidir ve bir AB cumhurbaskanı ilk defa bu kadar vahim konuşmaktadır.

AB şampiyonluǧuna oynayan Merkel, Yunanistan`ın başbakanı olmak, toprak kazanmak vs gibi ivir zivir ile uǧraşıp, ABD`nin sözünden çıkmamaya, Rusya`nın yanında görünmemeye çalışarak, AB`nin zararına hareket ediyor!

Dünya vahim bir şekilde HAREKETLENİYOR dostlar, Washington, geçenlerde B61-12 atom füzelerini Rus sınırındaki NATO F bombardıman uçaklarının da atabileceǧi şekle getirdi, manevralarını yaptı. Ve bazı Avrupalı liderler birkaç haftadır şunu demeye , kuşku duymaya başladılar, aynen 2. Dünya Savaşı`ndaki Amerikan politikası gibi, hani o, ABD`yi dünya lideri haline getiren:

“WASHİNGTON, AVRUPA VE AVRASYA`DA NÜKLEER SAVAŞI KIŞKIRTIP, KENDİ KITASINA GERİ ÇEKİLECEK.”.

Bakalım Çarşamba günü Atina meclisinde ne olacak?

Ali Develioğlu

ulusalkanal.com.tr

# yunanistan # kabul etti