Trump Beyaz Saray'a veda etti

Bu yılki yapılan ABD başkanlık yemin günü diğerlerinden farklı. Biden'ın yemin gününde Trump, Beyaz Saray'ı terk etti.

Trump Beyaz Saray'a veda etti

Bu yılki başkanlık yemin gününü diğerlerinden ayıran en önemli maddelerden biri de Trump'ın hem yemin törenine katılmayacak hem de Beyaz Saray'a gelişinde Biden'ı karşılamayacak olması.

6 Ocak'taki Kongre baskınının ardından Demokratlar tarafından hakkında azil süreci başlatılan Trump, günler öncesinde yaptığı açıklamayla Biden'ın yemin törenine katılmayacağını belirtmişti.

ABD tarihinde daha önce 1869'da Andrew Johnson, yeni başkan olan Ulysses S. Grant'ın yemin törenine katılmamıştı. 1921 yılında ise Woodrow Wilson, Beyaz Saray'dan Kongreye kadar araçta eşlik ettiği Warren G. Harding'ın yemin törenine, kısa süre önce geçirdiği felç nedeniyle tören alanındaki merdivenleri çıkamayacağı için katılamamıştı.

Amerikan siyasi geleneğinin önemli bir parçası olan ve eski başkan ile yeni başkanın yan yana tüm ülkeye "birlik mesajı" verdiği geleneğin bu sefer Trump tarafından kırılması, tarihe geçen bir karar olarak hatırlanacak.

Trump, ailesi ve beraberindeki heyetle, Maryland'deki Andrews Hava Üssü'nden başkanlık uçağıyla Florida'ya hareket edecek.

Trump, uçuştan önce konuşması şunları aktardı:

- Gerçekten olağanüsü bir 4 yıldı.

- Hepinize tek tek teşekkür etmek istiyorum.

- Önemli çalışmaları hayata geçirdik. Rakamlar da bunu dile getiriyor. Pandemi olmasaydı belki de tarihte yakalanmamış rakamlara ulaşabilirdik.

- Azimli bir şekilde çalıştık ve her şeyi sahada gerçekleştirdik. 75 milyon oy aldık ki bu tarihte bir rekordur.

- Özetle, olağanüstü insanlarsınız. Burası muhteşem bir ülke. Sizlerin başkanı olmuş olmak benim için onurdur.

# abd # trump # başkanlık # Biden # Beyaz Saray # demokratlar # abd başkanlık # KONGRE BASKINI