Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin: ''Türkiye Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanırsa Rusya da KKTC'yi tanır''

Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin, Ulusal Kanal'daki Görüş Alanı programına konuk oldu. Soçi'de yapılacak Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi önemli açıklamalarda bulunan Dugin, görüşmenin Ortadoğu'nun şekillenmesinde büyük önem taşıdığını ifade etti. Dugin, Türkiye'nin Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması halinde, Rusya'nın da KKTC'yi tanıyabileceğini belirtti.

Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin: ''Türkiye Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanırsa Rusya da KKTC'yi tanır''

Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin, Ulusal Kanal'da yayınlanan Görüş Alanı programına konuk oldu.

Soçi'de yapılacak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesi öncesinde önemli açıklamalarda bulunan Dugin, görüşmeyi iki bağımsız ülkenin görüşmesi olarak tanımladı. Dugin, iki lider arasındaki görüşmenin Ortadoğu'nun şekillenmesinde büyük önem taşıdığını da ifade etti.

Batı'nın çöktüğünü ve yeni bir dünyanın başlangıç döneminde olunduğunun altını çizen Dugin şu açıklamalarda bulundu:

- Çok önemli bir görüşme olacak. Afganistan'da ABD'nin rezil bir şekilde çekilmesinden sonra aslında çok kutuplu bir dünya oluştu. Bu artık başka bir dünya. Burada artık doğu ve batı birliği ile çatışmıyor. Burada artık batı kampı, sosyalist kampı diye bir şey yok. Artık bağımsız devletler var. Putin ve Erdoğan bu bağımsız devletleri temsil etmektedir ve Ortadoğu'nun şekli bu iki lidere bağlıdır. Ortadoğu nasıl şekillenecek? Tamamen şu an onlara bağlı.

- Türkiye sadece NATO devletini temsil etmiyor. Erdoğan aslında büyük Türkiye'yi temsil ediyor. Türkiye artık kendi başına bir kutuptur. Soçi'de gerçekleşecek görüşmede Putin ve Erdoğan post Amerikan

bir dünyada kendi aralarında kırmızı çizgileri belirleyecekler. Suriye, Afganistan, Güney Kafkasya ve Libya ve Afrika masada konuşulacak arasında. Türkiye ve Erdoğan bağımsız bir kutup olarak görüşecekler. Batı'nın çöktüğü bu dönem, tamamen yeni bir dünyaya açılış ve yeni bir dünyanın başlangıcıdır.

- ABD, Suriye'den de çekiliyor. Rusya ve Türkiye, Suriye'de hangi bölgeleri birlikte kontrol edeceklerini, hangi bölgelerin Türkiye tarafından kontrol edileceğini, Suriye'nin doğusunun nasıl şekilleneceğini görüşecek ve bunların hepsi ABD, NATO ve Batı olmadan görüşülecektir. Burada artık bölge ülkelerinin sözü geçmektedir. Burada artık Putin, Erdoğan, İran ve daha ileri gidersek Pakistan artık en temel oyuncular. Çünkü Amerika artık burada yok.

- Amerika NATO'daki müttefiklerini terk etti ve şu an ana hedef olarak Çin'i belirlediler. Amerika şu an bütün bu alanlardan çekildi ve sorunları da çözemiyor. Yani Ortadoğu, İslam ülkeleri, Avrasya, Afrika gibi yerlerde buradaki sorunları çözemiyor. Buradaki sorunları bölge ülkeleri çözecek. Bu ülkeler bağımsız, çok kutuplu dünyanın ülkeleri. Bunlar Türkiye, Rusya, Çin ve İran gibi ülkeler.

RUSYA İDLİB'TE TÜRKİYE'YE NASIL BİR ÇÖZÜM SUNUYOR?

Rusya'nın Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve Esad'ı desteklediğini de ifade eden Aleksandr Dugin, ''Putin, 'Erdoğan'ın ABD'nin çöktüğünü ne kadar anlıyor?' buna bakacak. Ona göre bir çözüm sunacak.'' dedi.

- Rusya, Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor. Resmi hükümet olan Esad'ı destekliyor. Burada Rusya ve Suriye'nin görüşleri örtüşüyor. Ama İdlib konusuna gelirsek hiçbir konu ayrı ayrı ele alınmayacak Soçi zirvesinde. Putin için önemli olan Erdoğan'da şunu görmek; Erdoğan, NATO'nun çöktüğünü ne kadar iyi anlıyor? ABD'nin çöktüğünü ne kadar iyi anlıyor? Putin Erdoğan'da bunları sezmek istiyor, bunları anlamak istiyor.

- Kürt sorunu, Batı tarafından hep kullanılıyordu bölgeyi sarsmak için. Buna sistematik olarak nasıl bir projeyle bu sorunu çok kutuplu bir dünyada çözebiliriz? Bunlar çok önemli konular.

''RUSYA VE PUTİN ASLA ŞART KOYMAZ''

Rusya'nın Türkiye'den taleplerinin ne olabileceğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Dugin, ''Burada Rusya ve Putin asla şart koymaz. Putin dostu Erdoğan ile post Amerikan bir dünyada kendi aralarında kırmızı çizgileri belirleyecekler.'' dedi.

- Suriye, Afganistan, Libya bildiğim kadarıyla Afrika da görüşülecek. Tabiki hassas konu Ukrayna'dır. Bu yeni kurulan dünyada iki ülke arasında ilişkilerde negatif gölge bırakan konu Ukrayna konusudur. Hassas bir konudur. Büyük ihtimalle Ukrayna konusu da gündemde olacaktır.

MOSKOVA PKK/YPG'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIYOR MU?

Moskova'nın PKK/YPG'yi terör örgütü olarak tanıyıp tanımadığına da değinen Dugin, ''Tabi biz onları terör örgütü olarak hala tanımadık. Ama bu demek değildir ki tanımayacağız.'' dedi.

- Kürt sorununa değinirsek, Soğuk Savaş'ta PKK Sovyetler Birliği tarafından desteklenmişti. O zaman Türkiye de tam anlamıyla bir NATO ülkesiydi. Ama Sovyetler Birliği dağıldığında, PKK daha çok batı tarafından desteklendi. Tabi biz onları terör örgütü olarak hala tanımadık. Ama bu demek değildir ki tanımayacağız. Türkiye'ninde bu konuda adım atması gerekiyor. Ankara-Moskova birbirine yaklaştıkça bu olasılık daha da yüksek görünüyor.

- Bizim için de Ukrayna bir terör devletidir. O konu çok hassas. Orada da adımlar atılmalı. Bu Kürt konusunu çözerken, Türkiye-Rusya onlara da stratejik bir proje sunmalı. Hiç kimse bağımsız bir Kürt devletinden bahsetmiyor. Bu bölge ülkelerinin dağılması anlamına geliyor. Onları da kazanmak açısından Kürtlere de Rusya ve Türkiye tarafından ortak bir proje sunulmalı.

''TÜRKİYE, UKRAYNA İLE GÖRÜŞEREK KENDİ STATÜSÜNÜ DÜŞÜYOR''

Ukrayna ile ilgili açıklamalarda bulunan Dugin, Türkiye ile Ukrayna arasındaki görüşmelere ilişkin, ''Türkiye Ukrayna ile görüşerek kendi statüsünü düşürüyor.'' ifadelerini kullandı. Dugin, Erdoğan'ın burada yanlış hesap içinde olduğunu ve bu hatadan dönülmesi gerektiğini söyledi.

- Ukrayna bağımsız bir devlet değil, kukla devlettir. Ukrayna, ABD'nin en kötü çevresi tarafından yönetilmekte. Ukrayna'nın kendi bir siyaseti yok. Burada Türkiye bir hata yapıyor. Erdoğan, onlarla görüşerek kendi statüsünü düşürüyor. Erdoğan burada yanlış hesap içinde. Bu hatadan dönülmeli.

''KÜRESEL GÜÇLER TÜRKİYE-RUSYA İŞ BİRLİĞİNİ İSTEMİYOR''

Küresel ve yerel güçlerin Türkiye-Rusya iş birliğini istemediğini söyleyen Dugin, ''Türkiye ve Rusya haricinde bütün güçler düşman olabilir. Özellikle Batı buradan çekilirken arkasında yanan bir bölge bırakmak ister.'' dedi.

- Her çatışma bölgesinde kaos vardır, barışı bozan taraf vardır. Tabi küresel ve yerel güçler Türkiye'nin ve Rusya'nın iş birliğini istemiyor. Çünkü onun bir başarısı var. Karabağ'da da gördük ki Rusya ve Türkiye'nin iş birliği Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü sağlamasında çok faydalı oldu. Burada Putin çok soğukkanlı davrandı, Erdoğan da bunun altını çizdi. Burada bir kaos yaratmak için provokasyonlar yapıldı.

- Suriye'de hem Kürtler hem radikal islamcılar çeşitli provokasyonlar yapacaktır. Şunu anlamalıyız ki burada Türkiye ve Rusya haricinde bütün güçler düşman olabilir. Özellikle Batı buradan çekilirken arkasında yanan bir bölge bırakmak ister.

''TÜRKİYE KIRIM'I RUS TOPRAĞI OLARAK TANIRSA RUSYA DA KKTC'Yİ TANIR''

Erdoğan ve Putin arasındaki Soçi Zirvesi'nde Mavi Vatan'ın görüşülen konular arasında olacağını ifade eden Dugin, Türkiye'nin Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması halinde, Rusya'nın da KKTC'yi tanıyabileceğini söyledi.

- Putin, Mavi Vatan'ı dikkatle izliyor. Erdoğan, Soçi Zirvesi'nde Mavi Vatan'ın önemini doğrudan anlatmalı. Bu konseptte KKTC'nin yerini iyi bir şekilde Putin'e anlatırsa Putin de bunu kabul edebilir. Putin pazarlık sevmez ama sembolik değişimler olur. Türkiye Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanırsa, Rusya da aynı şekilde KKTC'yi tanır.

''DOĞU PERİNÇEK ÖNDE GELEN BİR SİYASET BİLİMCİ''

Doğu Perinçek'in, ''Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin dengeleri değiştirebilmesi için Türkiye'nin Ukrayna politikasını değiştirmesi gerekiyor'' sözünü değerlendiren Dugin, bu tavrın dengeler üzerinde etkisi olacağının altını çizdi.

- Doğu Perinçek önde gelen bir siyaset bilimci. Çok kere haklı çıktı. Onun dediklerini dikkatlice izlemeliler. Ukrayna siyaseti tamamen hatalı, Erdoğan'ın elini ne Rusya ile görüşmelerde ne ABD ile görüşmelerde güçlendirmiyor. Türkiye, Ukrayna politikasında değişikliğe giderse Karadeniz'de ve Doğu Akdeniz'de çok büyük potansiyele sahip bir iş birliği yaratabiliriz.

''TÜRKİYE VE RUSYA BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR''

Türkiye ve Rusya'nın bölgede ortak hareket etmesinin önemine vurgu yapan Dugin şu ifadeleri kullandı:

- İki ülkenin her adımı birlikte atması lazım. Batı desteği ile Suriye'de Kürtler güçlendiler. Aslında Kürtlerin kontrol ettiği bölgenin güneyi Arap nüfusunun yaşadığı bölgeler. Tabi batı zayıfladıkça onların konumu gündeme gelecek. Çünkü batı desteğini kaybetmiş olacaklar.

- Elbette burada ortak bir plan gerçekleştirilmelidir. Putin ve Erdoğan, Fırat'ın doğusunda birlikte hareket edip birlikte plan sunmalılar. Tabi burada ABD tamamen dışlanmalıdır. ABD'yi buradan dışlarken şu önemli; Türkiye ve Rusya birlikte hareket etmelidir. Çünkü tekrar taraf tutulmaya başlanırsa Rusya Esad'ı, Türkiye ise muhalifleri destekler, tekrar ortak bir çözüm olmaz. Yani kısaca ABD'yi bölgeden tamamen dışlayıp, iki ülkenin her adımı birlikte atması lazım.B u şekilde Doğu Fırat'ta gerçekleşecek operasyonda başarıya ulaşır, İdlib çıkmazı böyle aşılır. İdlib'teki çıkmaza bakılmaksızın Fırat'ın Doğusu'na operasyon yapılmalıdır.

- Erdoğan öncelikle açık ve dürüst konuşmalı ve gerçek çıkarlarını Putin'e anlatmalıdır. Libya'da ,Suriye'de çıkarlarını savunmalı. Çünkü dediğim gibi bu bir ticaret meselesi değil. Putin ticareti sevmiyor. Putin açık bir görüşme gerçekleşmesini istiyor ve Erdoğan'la beraber yeni kutuplu dünyada haritasını çizmek istiyor. Putin, Erdoğan'la beraber yeni dünya haritası çizmek istiyor. Tabi PKK, Suriye konusu gibi konular sadece detaylar. Yeni haritaya bakınca detaylar.

# abd # türkiye # rusya # libya # erdoğan # iran # pkk # Azerbaycan # Putin # suriye # mısır # çin # YPG # terör # vatan partisi # afrika # KKTC # Doğu Perinçek # nato # idlib # Soçi # Avrasya # ortadoğu # Atlantik # kırım # aleksandr dugin # Görüş Alanı # Güney Kafkasya