Yeni anne ve baba için 'izin' açıklaması

Ebeveynler çocukları ilkokul çağına gelene kadar kısmi süreli çalışabilecek. Anne ya da baba, çocuğun birinci sınıfa başladığı ayın sonuna kadar kısmi süreli izin talep edebilecek. Patronlar, yazılı talebe en geç bir ay içinde cevap vermek zorunda. İşveren, anne veya babanın bu talebini geçerli fesih nedeni sayamayacak.

Yeni anne ve baba için 'izin' açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan doğum yapan anneleril ilgilendiren açıklama geldi. Uzun süredir üzerinde çalışılan ‘kısmi süreli iznin’ ayrıntıları netleşti. Buna göre, doğum yapan anne veya baba, çocuğunun ilkokul birinci sınıfa başladığı ayın sonuna kadar kısmi süreli izin talebinde bulunabilecek. Bu adım, kadınların hem çocuk hem kariyer sahibi olmasının önünü açacak. İşverenler, anne veya babanın bu talebini geçerli fesih nedeni sayamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ‘Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Sureli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik Taslağı’ üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirdi. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre kadın işçiler, doğum öncesi sekiz hafta ve doğum sonrası sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık analık izni kullanıyor. Bu iznin bitiminde, isteğe bağlı 6 aya kadar ücretsiz izin yapılabiliyor. Daha sonra ise kadın veya erkek işçi, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle ‘kısmi süreli çalışma’ imkanından yararlanabiliyor ve haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabiliyor. Hazırlanan taslakla anne ve babaya yeni bir imkan daha getiriliyor. Buna göre, kadın veya erkek işçiye, bu izinlerin bitiminin ardından ‘kısmı süreli çalışma talebinde bulunulabilme’ hakkı tanınıyor.

İLKOKULA BAŞLAYINCAYA KADAR

Kısmi süreli çalışma izni, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olabilecek. Çalışan anne-babadan biri, işverenine herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebini iletecek. Talep, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işveren tarafından karşılanacak. İşveren tarafından süresi içinde cevap verilmeyen talep, işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanacak. Ayrıca, işveren tarafından işçinin kısmi süreli çalışma talebi geçerli fesih nedeni sayılamayacak.

HANGİ İŞLER BU KAPSAMDA?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taslakta kısmi süreli çalışma yapılabilecek işleri de belirledi.

Buna göre, işverenin uygun bulması halinde kısmi süreli çalışma yapılacak işler şu şekilde:

- Özel sağlık kuruluşlarında ilgili mevzuat uyarınca mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde tam zamanlı çalışması öngörülenler tarafından yerine getirilen işlerde,

- Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,

- Nitelikleri dolayısıyla bir yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde, iş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesinde nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde.

HER İKİSİ DE ÇALIŞIYORSA GEÇERLİ

Akşam gazetesinin haberine göre, bakanlık, kısmi süreli çalışma hakkından yararlanmak isteyenlere bazı şartlar da getiriyor. Buna göre, kısmi süreli çalışma hakkından faydalanmak için hem anne, hem de babanın istihdam ediliyor olması şartı aranacak. Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacak. Ancak, ebeveynlerden birinin bakım ve tedavi gerektiren bir hastalığının bulunması, çocuğun velayetinin mahkemece eşlerden birine verilmesi ve üç yaşını doldurmamış çocuğun evlat edinilmesi durumlarında, bu şart aranmayacak.

HAKTAN BİR KERE FAYDALANACAK

Kısmi süreli çalışma zamanı, işyerinin gelenekleri, işin niteliği ve işçinin talepleri doğrultusunda işveren tarafından belirlenecek. Ayrıca, kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam süreli çalışmaya dönebilecek.

ulusalkanal.com.tr

# baba # izin