ABD'den güvenli bölge açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye’nin kuzey sınırındaki 98 kilometrelik kısımda Türklerle birlikte bir operasyon yapacağız” dedi. Operasyonla sınırların kapatacaklarını söyleyen Kerry, sınırın geri kalan kısmının güvence altına alındığını belirtti. Ulusal Kanal’ın güvenlik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Türkiye ile ABD önümüzdeki günlerde Cerablus bölgesine yoğun hava operasyonları düzenleyecek. Ancak ortada karar alınmış bir kara operasyonu yok.

ABD'den güvenli bölge açıklaması

G-20 Zirvesi sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den operasyon haberi geldi.

CNN International'a konuşan Kerry, Suriye’nin kuzey sınırının yüzde 75’inin güvencede olduğunu söyledi. “Kalan 98 kilometrelik kısmı Türklerle birlikte biz bir operasyona girerek kapatacağız” ifadesini kullandı. Kerry konuşmasının devamında, “Özel kuvvetlerimizle bölgedeyiz. IŞİD'in üzerinde daha fazla baskı oluştuğunu düşünüyoruz” dedi.

Kerry’nin bahsettiği bölgenin Cerablus-Mare hattı olduğu öğrenildi. Operasyonun ABD ile Türkiye arasında daha önce yapılmış anlaşmaya dayandığı belirtildi. Söz konusu anlaşmada, Cerablus-Mare hattının IŞİD’den temizleneceği konusunda mutabakat sağlanmıştı.

Ulusal Kanal’ın güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Kerry’nin sözünü ettiği operasyon bir hava operasyonu. Buna göre, ABD ile Türkiye önümüzdeki günlerde Cerablus-Mare hattına yoğun hava bombardımanı yapacak. Uçaklar da İncirlik Hava Üssü’nden kalkacak.

Güvenlik kaynakları, “Ortada bir kara operasyonu yok. Askerin de böyle bir hazırlığı yok. Ancak önümüzdeki günlerde veya haftalarda 98 kilometrelik alana Amerikan ve Türk jetleri yoğun bir bombardıman yapacak” dedi.

Operasyona Katar ve Ürdün’ün de katılmak istediği, ancak iki ülkenin de henüz İncirlik Üssü’ne uçaklarını konuşlandırmadığı öğrenildi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # türkiye # usa # Kerry