Konut satışları durdu

Konut satışları 100 bin adedin üstünde seyrini sürdürüyor. Ancak rakam geçen yılın çok uzağında. Sektör zor durumda. Vatandaşın alım gücünün giderek düşmesi ile 2020 yılına göre satışlar yüzde 53 geriledi. Uzmanlar, yurttaşların ev sahibi olabilmesi için uzun vadeli kredilerin sağlanması gerektiğini söylüyor.

Konut satışları durdu

Aynen öyle oluyor. Vatandaşın cebinde parası olmayınca ev de alamıyor. Faizlerin de geri ödemesi çok yüksek. Yani ev almak bir hayal...

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin konutsatış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satış sayısı temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 53 azalarak 107 bin 785 oldu. Temmuzda satılan konut sayısı hazirana göre de yüzde 19,9 azaldı. Haziranda 134 bin 731 konut satılmıştı.

Konut satışlarında İstanbul 18 bin 884 konut satışı ve yüzde 17,5 ile en yüksek paya sahip oldu.

İpotekli yani kredili satışlar da azaldı. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,3 azalış göstererek 20 bin 553 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 19,1 olarak gerçekleşti.

Öte yandan yeni inşaat projeleri ise ciddi oranda düştü.

Artık boş konutları eritme vakti ancak bunun için özel çalışmalar yapılması gerekiyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa mevcut evlerin satılması için yapılması gerekeni anlattı.

Vadeler uzun oluyor ancak aylık ödemesi de makul seviyeye çekilebiliyor.

# istanbul # türkiye # ekonomi # Konut # piyasa # tuik # satış # Temmuz ayı