Kore yarımadasında görüşme trafiği

Bu hafta Kore yarımadası'nda neler yaşandı. Gelişmeleri aktaracağız.... Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya ve Çin'in yanı sıra Amerika ve Rusya'nın da dahil olduğu bir yoğun bir temas trafiği vardı. İzliyoruz.

Kore Yarımadası'nda diplomasi trafiği hızlandı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya ve Çin ... Ayrıca Amerika ve Rusya'nın da dahil olduğu bir çok temas gerçekleşti.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore askıya alınan üst düzey barış görüşmelerini yeniden başlatıldı.

Güney Kore Birleştirme Bakanı Cho Myoung-gyon "Kuzey ile bu görüşmeleri gerçekleştireceğiz böylece iki lider Kim ve Moon Jae-in arasındaki anlaşmalar tempolu şekilde, aksamadan hayata geçirilebilir" dedi. Birleştirme Bakanı bu adımın Amerika ile yapılacak zirvesi öncesi Kim ve Trump için olumlu bir atmosfer yaratabileceğini sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un ile daha önce planlandığı gibi 12 Haziran'da Singapur'da bir araya geleceğini bildirdi.

Trump, "Bu süreçte artık 'maksimum baskı' ifadesini de kullanmayacağım." dedi. ABD Başkanı "Bu bir süreç, zaman alacak. Asla tek bir görüşme demedim, bunu bir süreç olarak görüyoruz." diye konuştu.

Çin'den de Kore Yarımadası'nda kalıcı barış vurgusu yapıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, "Geçici ateşkes mekanizmasının yerini kalıcı bir barışın almasını destekliyoruz" dedi.

Kore Yarımadası'nda savaş durumunun bir an önce sona ermesini desteklediklerini söyleyen Hua, Çin'in, kalıcı barış için aktif rol üstlendiğini ve buna devam edeceğini açıkladı.

Öte yandan Rusya ve Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 70. yüzyılı onuruna bu yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kore lideri Kim Jong-un arasında görüşme ayarlandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, resmi ziyaret için gittiği Pyongyang'da Kim Jong-un ile bir araya gelmişti. Lavrov, Kim ile görüşen ilk Rusya vatandaşı olmuştu.

Japonya ise , Kuzey Kore'den gelebilecek füze tehditlerine karşı sahillerine ABD yapımı füze savunma sistemi yerleştirmeye hazırlanıyor.

Japonya Savunma Bakanlığı ilk bataryanın ülkenin kuzeyindeki Akita şehrine konuşlandırılma çalışmalarının başlatılması için yerel yöneticilere izin başvurusunda bulundu.

ulusal.com.tr

# abd # trump # görüşme # kim # Kore yarımadası