Türkiye'den ABD'ye uyarı

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’a FETÖ’den ceza verilmesi, Türkiye ve ABD arasında sert açıklamalara neden oldu. ABD'nin “hayal kırıklığına uğradık” çıkışına Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, “Türk mahkemelerinin kararlarına müdahale etmeyin" uyarısı geldi.

Türkiye'den ABD'ye uyarı

Türkiye'den Metin Topuz kararını eleştiren ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne tepki geldi. Türk yargısına müdahale etmeyin çağrısı yapıldı.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’a FETÖ’ye yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Bu ceza, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından tepkiyle karşılandı. "Karardan dolayı hayal kırıklığına uğradık" ve "Kararın geri çevrilmesini umuyoruz" açıklaması yaptı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD’nin karara müdahale etmesine sert çıktı."Bağımsız Türk mahkemelerinin kararlarına saygı duyma" ve "adli kovuşturmalara müdahale etmekten kaçınma" çağrısı yapıldı.

Ayrıca, Topuz'un "FETÖ'ye yardım etmek"ten suçlu bulunduğu ve 7 gün içinde bu kararı temyize götürme hakkı olduğu hatırlatıldı.

SİYASİLERDEN ABD’YE TEPKİ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanı Metin Topuz'a "FETÖ'ye yardım suçundan" 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştiren ABD makamlarına tepki göstererek, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının, emir alacağı tek mercinin Anayasa ve kanunlar olduğunu belirtti.

Gül, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır, emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır. Hiçbir ülke, kişi, kurum veya merci, Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamaz." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop ise konuya dair yaptığı açıklamada "Dünya yalnızca ABD mahkemelerine saygı duymak mecburiyetinde değil. Türkiye'deki mahkemelere Amerikalılar da bizler de saygı duymalıyız." dedi.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # metin topuz