BM'den IŞİD'i destekleyen ülkere yaptırım kararı

Birleşmiş milletler Güvenlik Konseyi'nin Irak'taki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantısından kınama ve yaptırım kararı çıktı. Irak'ta en üst seviyede acil durum ilan eden konsey, terör örgütü IŞİD'e destek veren ülkelere yaptırım kararı aldı.

BM'den IŞİD'i destekleyen ülkere yaptırım kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını oybirliğiyle kabul edildi.

IŞİD ve Nusra Cephesi başta olmak üzere, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısında, kınama ve yaptırım kararları alındı.

Amerika'nın da destek verdiği kararda, IŞİD, Nusra cephesi ve El Kaide bağlantılı diğer tüm örgütlere acilen silah bırakma çağrısı yapıldı. BM üyesi ülkelerin tümüne de vatandaşlarının 'terörist' gruplara yurt dışından katılmasını engelleme ve bu gruplara yardımları durdurma konusunda ekonomik yaptırımlar uygulanacak.

IŞİD Irak'ta kontrolünü ele geçirdiği rafinerilerden çıkarılan petrolü yerel alıcılara ve kaçakçılara satıyor. Güvenlik Konseyi, IŞİD ve Nusra Cephesi ile yapılacak her türlü ticareti yasakladı.

Konsey, uluslararası seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu gibi yaptırımların uygulanacağı 6 El Kaide liderinin adlarını da açıkladı. O isimler arasında IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed Adnani de var.

ulusalkanal.com.tr

# suriye # ırak # bm # Birleşmiş milletler # ışid # yaptırım kararı