Soma'da facianın gelişi gizlendi!

Soma'da facianın yaşandığı maden işletmesinin kayıt defterleri ortaya çıktı. Gaz Ölçüm Raporu Defteri'nde tüm değerler normal gösterildi. Soma Kömür İşletmesi, gerçek değerleri deftere işlemedi, facianın gelişi gizledi.

Soma'da facianın gelişi gizlendi!

Soma'da 301 madencimizin hayatını kaybettiği maden ocağının kayıt defterleri ortaya çıktı. Gaz ölçüm defterlerine gerçek değerler yazılmadı. Yani Soma Kömür İşletmesi, "defteri kitabına uydurdu", faciayı haber veren izler gizledi...

Madenin, Yeraltı Sabit Cihazlar Gaz Ölçüm Rapor Defteri ile Gaz Ölçüm Kayıt Defteri’ne ulaşıldı. Defterlerin hiçbirinde yüksek gaz ölçümü yok. Yani facianın yaşandığı madende karbonmonoksit değeri normal seviyede.

Ancak, defter kayıtları ile dijital veriler birbirini tutmuyor. Gaz ölçüm defteri kayıtlarına göre, facianın yaşandığı gün en düşük karbonmonoksit değeri 0 ile 11 PPM arasında değişti. Yani ciddi bir tehlike yoktu. Bilirkişi ön raporu ise durumun tam aksine olduğunu ortaya koydu. Bilirkişiler, kaza gününe kadar saptanan verilerin sinyal verdiğini belirtti. yani facia adeta geliyorum demişti.

Soma Kömür İşletmeleri, madendeki gerçek verileri deftere işlemedi. Ama müfettişler de denetimi eksik yaptı. Müfettişler, dijital kayıtlar ve defterler arasındaki tutarsızlığı tespit edebilirdi.

ulusalkanal.com.tr

# maden # soma # 301 madenci # soma faciası