Bireysel emeklilik sisteminin ayrıntıları netleşmeye başladı

Hükümetin tasarruf artırıcı önlem olarak getirmeyi planladığı bireysel emeklilik sisteminin ayrıntıları netleşmeye başladı. 45 yaşın altındaki çalışanlar zorunlu olarak bireysel emeklilik sigortası yaptıracak. Sistemden çıkış ise başvuru yapılması halinde en az 8 ay sonra gerçekleşecek.

Bireysel emeklilik sisteminin ayrıntıları netleşmeye başladı

Hükümetin getirmeyi planladığı "otomatik bireysel emeklilik" uygulamasında son aşamaya gelindi. Uygulamanın şartları da belli oldu.

Türkiye genelinde, 50 kişinin üzerinde çalışanı bulunan işletmeler, yeni işe alım yaptıklarında otomatik olarak çalışanını sisteme dahil edecek.

Sistem tüm çalışanları değil, sadece yeni işe girecekleri kapsayacak. Otomatik katılımda yaş sınırı da olacak. İlk etapta 45 yaşın altındaki yeni çalışanları kapsayacak.

Katılımın zorunlu olduğu sisteme, işveren veya çalışan “girmek istemiyorum” diyemeyecek.

Bireysel emeklilik sistemine katılan bir kişinin 6 ay boyunca hiçbir çıkış hakkı olmayacak. Eğer çalışan sistemden çıkmak isterse 6 ay sonrası başvuruda bulunacak ve ancak 2 ay sistemden çıkabilecek. Böylece sistemde 8 ayın sonunda çıkmış olacak.

Aylık 50 lira olacak ödenecek prim tutarı işverenden değil, çalışanın maaşından kesilecek. İşletmeler prim tutatırına hiçbir katkı yapmayacak.

Çalışandan kesilen paralar da standart fonlarda, yani sadece risksiz yatırım araçlarında değerlendirilebilecek.

Bütün ücretin çalışanın sırtına yüklendiği sistemi değerlendiren uzmanlar, bireysel emeklilikten topluca çıkışların yaşanacağı görüşünde. Yurtdışındaki uygulamalarda ise prim tutarlarını sadece çalışan ödemiyor işveren de katkı yapıyor.

ulusalkanal.com.tr

# bireysel emeklilik # bireysel emeklilik şartları # bireysel emeklilik nedir