Rusya Afganistan'da istikrar peşinde

ABD'nin Afganistan'ı istikrarsızlığa sürükleme hamlesini Taliban ile ilişki kurarak boşluğa düşüren Rusya, bölgede askeri önlemler de alıyor. Rusya, Afganistan’a komşu Tacikistan’daki askeri üssüne silah takviyesi yapmaya başladı. Öte yandan Moskova, ABD'nin bu kez de DEAŞ'ı silah, mühimmat ve insan teminiyle Afganistan'da güçlendirmeye çalıştığını açıkladı.

Rusya Afganistan'da istikrar peşinde

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası bölgedeki olası istikrarsızlığa karşı önlem almak isteyen Moskova, Tacikistan'daki askeri varlığını arttırıyor.

ABD'nin bölgeden çekilerek Taliban'ı Rusya'nın üzerine sürme planına, Rusya 8-9 Temmuz tarihlerinde Taliban yetkilileriyle Moskova'da görüşerek karşılık vermişti. Rusya bu hamleyle hem ABD'nin planını suya düşürmüş hem de bölgedeki Rus askeri varlığının güvenliğini sağlama noktasında önemli bir adım atmış oldu.

Bir yandan ekonomik faaliyetlerinin ve enerji yatırımlarının riske girmemesi adına istirarın sağlanması için siyasi girişimlerini sürdüren Rusya diğer yandan da bölgedeki askeri varlığını arttırma adımları atıyor. Rusya, Afganistan’a komşu Tacikistan’da konuşlanan 201’nci Rus askeri üssüne silah takviyesi yapmaya başladı.

Rusya’nın yanı sıra Tacikistan ordusu da sınıra yönlendirildi. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da 20 bin asker alımı için seferberlik ilan etti.

ABD'nin tam çekilme için verdiği 31 Ağustos tarihinden önce Rusya, ABD'nin olası bir hamlesine karşı Afganistan sınırında kritik bir tatbikata da imza atacak. Rusya’daki askeri gözlemcilere göre 5-10 Ağustos tarihleri arasında bölgede büyük bir tatbikat yapılacak. Tatbikata üç ülkeden karma 20 bin asker ile 150 civarında tank ve zırhlı araç katılacak.

Bu arada ABD'nin Afganistan'da DEAŞ'a destek verdiği iddiası gündeme geldi. İddiayı gündeme getiren isim Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, basın brifinginde konuyla ilgili açıklama yaptı. Zaharova, ABD'nin DEAŞ'a desteğiyle ilgili ellerinde yeterli delil olduğunu belirtti:

- DEAŞ militanlarının faaliyet alanları içerisinde, özellikle de Afganistan’ın kuzeyinde, 2017 yılından bu yana kaydedilen işaretsiz helikopter uçuşlarıyla ilgili çok sayıda sorumuz oldu. Afgan kaynaklarına göre, bu hava araçlarının aracılığıyla DEAŞ birliklerine insan gücü, silah, mühimmat takviyesi yapıldı, savaş alanlarından ölü ve yaralı teröristler çıkarıldı.

Rus sözcü, bu bilginin uluslararası örgütlerin dikkatini çekmesi gerektiğini söyledi. "Afganistan hava sahasını tamamen kontrol eden ABD ve NATO güçlerinin bilgisi olmadan bu tür faaliyetler gerçekleştirilemezdi" dedi.

# abd # rusya # deaş # Afganistan # asker # Tacikistan # rus # moskova # şiddet