Hal Yasası üreticiye çare olur mu?

Gıdada fahiş fiyata karşı Hal Yasası gündemde. Yasaya göre, her ürün önce hale girecek, böylece zincir marketler doğrudan tarladan ürün alamayacak. Fahiş fiyat artışları da dijital künye ile takip edilecek. Yasa teklifi, hallerin özelleştirilmesi ve komisyonculuğun ortadan kaldırılması gibi maddeler de içeriyor. Komisyonculara göre ise fiyatların düşürülmesinin tek çözümü; üretimin artırılması.

Hal Yasası üreticiye çare olur mu?

Onlar çiftçinin kötü gün dostu. Üreticilere mali destek sağlıyorlar. Çiftçinin ürünü değerinde alıcı bulsun diye çabalıyorlar. Yeni hal yasası bu sistemi değiştiriyor.

Düzenleme, ürün fiyatlarının üretimden tüketime ulaşan zincirde ciddi oranda arttığı gerekçesiyle yapılıyor. Ancak komisyonculara göre çözüm bu değil.

Yasaya göre, zincir marketler doğrudan tarladan ürün alamayacak. Fahiş fiyat artışları da dijital künye ile takip edilecek. Hal esnafının da üreticinin de komisyoncunun da beklentisi bu yönde. Ancak hal sayısının düşürülmesi ve özelleştirilmesi ile komisyonculuğun ortadan kaldırılması gibi maddelere sektör itiraz ediyor.

Türkiye’nin önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, üreticiler her türlü zorluğa rağmen üretiyor. Ancak girdi maliyetlerindeki artış, üreticinin belini büküyor. Ona destek yine komisyoncudan geliyor.

Gazipaşa Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, taleplerini anlattı.

Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sönmez, devletin yaş sebze ve meyve ticaretinde öncelikle kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmesini istedi.

# antalya # ekonomi # üretici # çiftçi # komisyon # gazipaşa # Tarım # Fahiş fiyat # hal yasası # ürün fiyatları # girdi maliyetleri # fiyat artışları # fahiş fiyat artışları # mali destek # çiftçi ürün # Yeni Hal Yasası # zincir marketler