Hukuk ve ekonomi reformlarında yeni ayrıntılar

Hükümetin açıkladığı Hukuk ve ekonomideki reform çalışmalarına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Ocak ayında Meclis’e gelecek 4’üncü yargı paketinde AYM kararlarının “yeniden yargılama” nedeni olması bekleniyor. Ayrıca soruşturma aşamasında 7 yıla kadar çıkabilen tutukluluk sürelerinin kısaltılması planlanıyor.

Hukuk ve ekonomi reformlarında yeni ayrıntılar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği yargı ve ekonomi reformlarına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Hukuk reformuna ilişkin yapılan çalışmaların ocak ayında Meclis’e 4’üncü yargı paketi olarak gelmesi bekleniyor. Çalışmalarda gelinen noktanın son AK PartiMYK toplantısında ayrıntılarıyla ele alındığı öğrenildi.

Milliyet gazetesinin haberine göre, yeni paket ile yerel mahkemelerin AYM ve AİHM kararlarına uyumu konusunda önemli bir adım atılacak. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ihlâl kararlarının “yeniden yargılama” nedeni sayılması planlanıyor.

“İfade özgürlüğü” alanına ilişkin davalarda “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi” de çalışılan başlıklar arasında yer alıyor.

1’inci yargı paketiyle Türk Ceza Kanunu’nda soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerine sınır getirilmişti. Yeni düzenlemeyle 102’nci maddede ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren davalarda 7 yıla kadar çıkabilen tutuklama süresinin aşağı çekileceği öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, iş dünyasının çatı kuruluşları ve demokratik kitle örgütleriyle önümüzdeki günlerde bir toplantı yapacak. Pakette yer alacak ekonomik düzenlemelere ilişkin son karar bu toplantının ardından belli olacak. Düzenlemelerin temelini ticari arabuluculuk gibi uyuşmazlık çözüm yollarının kullanımının artırılması oluşturacak.

ulusal.com.tr

# erdoğan # ak parti # meclis # AYM # aihm # MYK # Reform