Türkiye'nin 2020 Tarım Raporu açıklandı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımda 2020 değerlendirme raporunu açıkladı. Rapora göre, salgında tarımın ve gıda güvencesinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Salgının zirve yaptığı 3 ay boyunca tarımda büyüme yaşanırken, mallarına haciz gelen küçük çiftçi ise zor durumda. Ziraatçıların dikkat çektiği bir diğer önemli konu da kuraklık.

Türkiye'nin 2020 Tarım Raporu açıklandı

TürkiyeZiraat Odaları Birliği, tarımda 2020 yılı değerlendirme raporunu açıkladı. Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar, salgında tarımın ve gıda güvencesinin öneminin anlaşıldığını belirtti.

Kovid-19’un gölgesinde geçen 2020’de bazı sektörler duraksasa da tarım devam etti. TZOB, çiftçi ve üreticinin 2020’de yaşadığı sorunları anlattı, çözüm önerilerini sıraladı.

Bayraktar şu ifadeler yer verdi:

- Tarımda kendi kendine yeterlilik ile yerli ve milli üretim kavramları hatırlandı. Gıda güvencesini sağlamak için orta ve uzun vadeli tarım politikalarının gerekliliği daha net şekilde ortaya çıktı.

- Pandemi sürecinin zirve yaptığı Nisan-Haziran döneminde sanayi yüzde 16,4, inşaat yüzde 2,3 ve hizmetler sektörü yüzde 24,6 küçülürken, tarım sektörü yüzde 4,2 büyüme göstererek ekonominin daha da kötüye gitmesini önlemiştir.

- Pandemi ve kuraklık sürecinde çiftçimizin ödeyemeyerek takibe düşen borçları ile yüksek faizle yapılandırdığı borçlarının faizsiz olarak uzun vadeye yayılması çiftçimizin rahat bir nefes almasını sağlayacak, çiftçimizi tarıma kazandıracaktır.

2020’de de finans sektöründe en çok sıkıntı çeken kesim küçük çiftçiler oldu. Mallarına haciz gelen çiftçi, son yıllarda afetlerin de etkisiyle artan kredi borçlarıyla karşı karşıya.

Ziraatçılar, kuraklığa karşı da uyardı. Kuraklığa karşı ziraatçılardan vahşi sulama yerine damlama sistemi önerisi geldi. Su bentleri ve barajlar kurulması da öneriler arasında yer aldı.

# türkiye # çiftçi # Tarım # ziraat # tzob # milli üretim