Hollandalı deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets'ten büyük İstanbul depremi açıklaması

Hollandalı deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets, İstanbul'da beklenen depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Hoogerbeets, "Büyük İstanbul Depremi'ni yakın gelecekte bekliyor musunuz?" sorusuna "Bu tabii ki mümkün, ancak direkt olarak zamanını tahmin etmek imkansız. Bölge 1999'da 7.7'ye yakın büyük bir deprem yaşadı ve bir sonrakinin ortaya çıkması 20 yıla kadar sürebilir. Ancak insanlar, özellikle bahsettiğim kritik zaman dilimlerinde her zaman dikkatli olmalı." dedi

Hollandalı deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets'ten büyük İstanbul depremi açıklaması

Deprem tahminleriyle son günlerin konuşulan ismi olan Frank Hoogerbeets, CNN Türk'e konuştu. Hoogerbeets, Türkiye'de beklenen depremle ilgili açıklamalar yaptı.

Hoogerbeets, kendisine Türkiye'deki yoğun ilgiyi sorduğumuzda ilk yanıtı "şaşırtmadı" oluyor. Hoogerbeets "Şaşırmadım, çünkü Türkiye depreme eğilimli bir ülke, bu yüzden bu konular Türk halkı için gerçek ve önemli konular" dedi.

İşte Hoogerbeets'in açıklamaları...

"Herkes depremler hakkındaki tahminlerinizi konuşuyor. Depremleri nasıl tahmin ediyorsunuz? Bunun için size yardımcı olacak aletler var mı?

Bu tahminlerim için gezegenlerin ve ayın pozisyonlarına bakıyorum ve bunun için özel olarak kendi geliştirdiğim 'Solpage' adlı bir bilgisayar programı ile aralarındaki geometriyi belirliyorum. Geometrik açılar kritik hale geldiğinde, sitemde bir deprem saati veya uyarısı veriyorum.

Güneş ve ayın konumları dünyadaki depremleri gerçekten tetikleyebilir mi?

Ay'ın pozisyonu kesinlikle, fakat diğer gezegenlerin pozisyonuna da bağlı, çünkü deprem tetikleyici mekanizma çekimsel değil geometri ile ilgili...

Yakın zamanda dünyada büyük bir deprem bekliyor musunuz?

Şu anki kritik zaman dilimi 26 Mart'tan 30 Mart'a kadar, büyük bir deprem potansiyeli var. Muhtemelen yaklaşık 7,8 büyüklüğünde, hatta belki daha da büyük...

Birçok uzman yakın gelecekte İstanbul'da büyük bir deprem beklenildiğini belirtiyor. Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? 'Büyük İstanbul Depremi'ni yakın gelecekte bekliyor musunuz?

Bu tabii ki mümkün, ancak direkt olarak zamanını tahmin etmek imkansız. Bölge 1999'da 7.7'ye yakın büyük bir deprem yaşadı ve bir sonrakinin ortaya çıkması 20 yıla kadar sürebilir. Ancak insanlar, özellikle bahsettiğim kritik zaman dilimlerinde her zaman dikkatli olmalı.

Birkaç hafta önce Türkiye'de depremler meydana geldi. Acıpayam'da 5,5'lik deprem ardından da 4,8'lik artçı depremler... Bunların büyük depremle bir bağlantısı var mı?

Depremlerin doğrudan ilişkili olup olmadığını söylemek zor. Ancak büyüklüğü 6'ya yaklaşan herhangi bir deprem, güneş sistemindeki gezegen ve ay konumlarıyla ilgilidir, bu sebeple bağlantılı olması mümkün.

Türkiye hakkında bir tahmininiz var mı?

Maalesef, doğrudan konumu ile ilgili belirli bir şey söyleyemem. Türkiye depreme eğilimli bir ülke ve bu ülkelerde her an gerçekleşebilir.

Türkiye'de size ve tahminlerinize büyük bir ilgi var. Medya sizi takip ediyor, halk yorumlarınızı okuyor... Bu ilgi karşısında şaşırdınız mı?

Hayır, açıkçası çok şaşırmadım, çünkü Türkiye depreme eğilimli bir ülke, bu yüzden Türk halkı için bunlar ciddi ve gerçek konular."

ulusal.com.tr

# deprem # istanbul # türkiye # Hollanda # Frank Hoogerbeets