Hitler'in seçim sloganını Trump da kullanmış

Hitler'in seçim sloganını Trump da kullanmış

Muhalifleri tarafından ırkçılıkla suçlanan ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile Nazi lideri Adolf Hitler'in bir ortak noktası ortaya çıktı. Trump'ın seçim sloganı olan 'Amerika'yı yeniden güçlü yapın' sözüne benzer şekilde Hitler'in bazı konuşmalarında 'Almanya'yı yeniden güçlü yapma' vaadinde bulunduğu öğrenildi.

Gerek seçim kampanyasındaki çıkışları gerekse seçildikten sonra 'beyazların üstünlüğüne inanan ırkçıların' desteklediği isimleri Beyaz Saray'da kritik konumlara ataması nedeniyle muhaliflerinin hedef tahtasına oturttuğu Trump'ın, Nazi lideri Hitler ile yeni bir ortak noktası keşfedildi.

Trump'ın seçim kampanyasındaki 'Make America Great Again' (Amerika'yı yeniden güçlü yapın) sloganına benzer şekilde Hitler'in Almanya'da seçilmeden önce 'ülkeyi güçlü yapma' sözü verdiği ortaya çıktı. Green Bay Press-Gazette adlı ABD'de yayınlanan gazetenin 1934 tarihli sayısında yayınlanan bir makalede Hitler'in ülkedeki yükselişi anlatılırken tıpkı Tump'a olduğu gibi insanların ona güldüğü ancak daha sonra Hitler'in Alman halkının hoşnutsuzluğundan yararlanmayı başardığı anlatılmış.

Makalenin ilgili bölümü şöyle:

"1923'te Hitler ve birkaç kişi Berlin'e yürüdü. Girişim başarısız oldu. Hitler 5 yıl hapisle cezalandırıldı ancak cezası bitmeden bırakıldı. İnsanlar onun önemsiz olduğunu düşünüp, ona güldü. Gülenler yanılıyordu. Bu 'küçük onbaşı' boyut olarak küçük olabilirdi ancak onun insanları toplamasını sağlayacak bir güç vardı. Hitler, hapisten çıktıktan sonra sızlanmalardan faydalandı. İnsanlara Almanya'yı yeniden 'güçlü' yapacağını söyledi. Yahudileri, sosyalistleri, komünistleri ve diğerlerini ülkedeki sorunlardan dolayı sorumlu tuttu. Onun keskin konuşmaları 'davası' için destekçi kazandırdı."

Hitler'in Almanya'yı yeniden güçlü yapma vaadine Missouri eyaletinde yayınlanan St. Louis Star and Times gazetesinin 1940 Şubat'ındaki sayısında da rastlandı.

Hitler'den doğrudan alıntı yapılan makaleye göre Nazi lideri şu ifadeleri kullandı:

"Nasyonalizm ve Sosyalizm yeniden tanımlanmalı ve Almanya'yı yeniden büyük yapacak gücü taşıyabilecek tek bir güçlü fikirde bir araya getirilmeli."/Sputnik

# donald trump # adolf hitler