Hulusi Akar'dan Yunanistan'a silahlanma uyarısı: ''Önce matematik ve tarihe bakın bu sevdadan vazgeçin''

Türkiye – Yunanistan arasında tansiyon yükseldi. Ankara, Gayri Askeri Statü'deki adaları silahlandıran Yunanistan’ı Birleşmiş Milletlere şikayet etti. Ankara’nın bu adımı Atina’da panik yarattı, Yunan basını, “Türkiye’den eşi görülmemiş tahrik” manşetleriyle çıktı. Milli Savunma Hulusi Akar da, Yunanistan’a “silahlanma sevdasından vazgeçin” uyarısı yaptı. Akar, “Önce matematiğe sonra, tarihe bakın; Türkiye’ye karşı üstünlük sağlayamazsınız” dedi.

Hulusi Akar'dan Yunanistan'a silahlanma uyarısı: ''Önce matematik ve tarihe bakın bu sevdadan vazgeçin''

Doğu Akdeniz’de artan kışkırtma adımları, Ege’de yasadışı silahlandırılan adalar ve Atina’nın dilinden düşürmediği savaş söylemleri, Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonu yükseltti.

Yunanistan’ın Gayri Askeri Statü'deki adaları silahlandırmasına duyulan tepki bir mektupla Birleşmiş Milletlere iletildi.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmalarını hatırlattı; Yunanistan’ın, Ege ve Akdeniz’deki adaların silahsızlandırılması konusunda, ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklere uymadığını vurguladı.

Mektupta “Yunanistan’ın adalar üzerindeki egemenliği, bu adaların silahsızlandırılmış olmaları ile bağlantılıdır.” ifadesine yer verilirken, Atina'ya Doğu Ege Adaları'nı askerden arındırma çağrısı yapıldı.

Türkiye'nin “Adaların devir şartı ortadan kalkarsa, Yunan egemenliği de ortadan kalkar” yaklaşımı, Yunanistan’da panik yarattı. Yunan basını mektubu, “eşi görülmemiş tehdit” ifadeleriyle manşetlerine taşıdı; Ankara’nın gerginliği tırmandırma çabasında olduğunu iddia etti.

ATİNA KIŞKIRTMAYA DEVAM EDİYOR

Atina yönetimi ise ABD ve Avrupa Birliği’nden aldığı cesaretle, savaş söylemlerini dilinden düşürmüyor. Fransa ile geçen ay yeni bir askeri iş birliği anlaşması imzalayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, olası bir saldırı halinde Fransa'nın ülkesinin yanında yer alacağını söyledi.

Fransa ile askeri ortaklığın Akdenizde ülkesinin elini güçlendireceğini savunan Miçotakis, "Hepimiz, Doğu Akdeniz’de kimin kimi savaş nedeni ile tehdit ettiğini biliyoruz." ifadesini kullandı. Yunanistan Başbakanı ayrıca, ülkesinin Fransa'dan 3 adet Balherra sınıfı fırkateyn alacağını duyurdu.

Yunanistan'ın orduyu modernize etme bahanesiyle attığı silahlanma adımları, Ankara'da tepki çekti.

YUNANİSTAN'A SİLAHLANMA UYARISI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ı “silahlanma sevdasından vazgeçmesi” konusunda uyardı.

- Yunanistan'daki bazı siyasiler saldırgan eylem ve söylemleriyle ikili ilişkileri bozmak için sorunlara aklen ve mantıken çözüm bulmak yerine gerilimi tırmandırıyor.

- Yunanistan’da özellikle son dönemlerde bazı ülkelerin teşvik ve kışkırtmalarıyla bazı anlaşmalar yapmak suretiyle bir silahlanma sevdası başladı. Önce matematik, önce tarih bunlara bakın. Bu tür girişimlerle Türkiye’ye karşı üstünlük sağlayamazsınız bu gayretten vazgeçin. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik durum malum, ciddi borç içindeler. Silahlanma sevdasıyla bir takım boş harcamalar yaparak ekonomiyi daha da kötüleştirmekte ve Yunan halkının refahına kastedilmektedir.

# ankara # türkiye # yunanistan # hulusi akar # tsk # uyarı # msb # fransa # doğu akdeniz # ege denizi # asker # tarih # Atina # Birleşmiş milletler # antonio guterres # matematik # silahlanma