Turan Dursun’un oğlu Ulusal Kanal’a konuştu

Aydınlanma savaşçısı Turan Dursun, 24 yıl önce gladyo tarafından katledildi. 2000'e Doğru Dergisi yazarı olan Turan Dursun, yaşamı boyunca çok sayıda esere imza attı. Dursun, 4 Eylül 1990’da dergi binasına giderken, gladyonun sıktığı 7 kurşunla aramızdan ayrıldı.

Aydınlanma savaşçısı Turan Dursun, 24 yıl önce Gladyo tarafından katledildi. Dursun, 4 Eylül 1990'da "2000'e Doğru" dergisine gitmek üzere çıktığı evinin önünde vuruldu.

Babası Turan Dursunu "gavur okulu" diyerek ilkokula gönderilmedi. Dursun, ilk eğitimini din hocaları ve şeyhlerden aldı. İlkokulu dışardan bitirdi.

1958 - 1966 yılları arasında müftülük yaptı. Kendi deyimiyle "alışılmadık bir müftü" olan Dursun, yenilikçi din anlayışı yüzünden kafirlikle suçlandı.

Müftülük yıllarında diğer dinler ve dinlerden önceki efsaneler üzerinde yoğunlaştı. Komünizme, sosyal alanda bir ideolojiden çok, bilimsel bir felsefe akımı olarak baktı. 1966 yılında dini içerikli program yaparak başladığı TRT hayatı emekliliğine kadar sürdü.

Kürtçe, Çerkezce ve Arapça biliyordu. Neredeyse tüm dinlere ve mezheplere hakimdi. Turan Dursun kendi anlatımına göre, Gılgameş Destanı'nı okuduktan sonra, Sümer ve Akat mitolojisinde yer alan tabletlerin, Kuran ve Tevrat ile benzerliklerini gördü. Ve din hakkında derinlemesine araştırmalar yapmaya başladı. Bu incelemeleri sonucunda Kur'an Ansiklopedisi'ni tamamladı. Dinin tarihsel temellerini araştıran bu eseri, 2000'e Doğru dergisi dışında, kimse yayınlamaya cesaret edemedi.

Turan Dursun aydınlanmacı ve devrimci kişiliğiyle "Din Bu", "Kuran Ansiklopedisi", "Kutsal Kitapların Kaynakları" gibi birçok eser kaleme aldı. 2000'e Doğru, Saçak, Teori ve Yüzyıl Dergileri'nde yazıları yayımlandı.

Dursun yazılarından dolayı çok kez ölüm tehdidi aldı. Göze aldığı ölümle 4 Eylül 1990'da yüzleşti.

Dursun, evinden çıktığı sırada silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu cinayet, 90'lı yıllarda başlayıp gerçek faili hiç bir zaman bulunmayan Gladyo suikastlarının başlangıcıydı.

Oğlu Abit Dursun'un yaşadığı döneme fikirleriyle damga vuran babasını Ulusal Kanal'a anlattı.

Türkiye'de gericiliğin zirveye ilerlediğini söyeleyen Abit Dursun, laikliğe sahip çıkanların da azaldığını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# Turan Dursun # Kuran Ansiklopedisi