Kerry, Küba'ya giderken Castro bakın ne yazdı

Kerry, Küba'ya giderken Castro bakın ne yazdı

Tekrar kurulan diplomatik ilişkiler çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bugün Küba’nın başkenti Havana’yı ziyaret edecek. Kerry, ABD’nin Küba büyükelçiliğinin açılış törenine katılacak.

Önceki gün 89. doğum gününü kutlayan, Küba Devrimi’nin efsanevi önderi Fidel Castro ise 13 Ağustos’ta Kübalı La Granma ve diğer yayın organlarında yayımlanmak üzere bir makaleyi kaleme aldı.

İşte Castro’nun Kerry ziyareti öncesi yayımlanan makalesi:

Gerçek ve hayaller

Yazmak, faydalı olmanın bir yoludur. İnsanlığın çektiği acı ve hepimizi çevreleyen inanılmaz kayıtsızlık ve görmezden gelme karşısında türümüzün daha iyi ve daha derin eğitime sahip olması gerektiğini düşünebiliriz. Bunun tek istisnası, araştırmalarında tatmin edici yanıtlar bulmaya çalışan bilim insanlarıdır. Onların dışındaki insanlık için bir kelime, birkaç harfte sonsuz bir içerik barındırır.

Hepimiz gençliğimizde Einstein’ın adını duymuşuzdur. Japonya ile ABD arasındaki vahşi ve sınırsız savaşa son veren, Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının haberi kulağımıza çalınmıştır. ABD’nin Pearl Harbor üssüne saldırı sonrası başlayan savaş, o bombaların atılmasıyla sona erdi. Japon İmparatorluğu ise çoktan yenilmişti. Kendi toprakları ve sanayii savaştan uzak kalan ABD, dünyanın en zengin ve en silahlı gücü haline geldi.

Karşısında ise yerle bir edilmiş, cesetler, yaralılar ve açlarla kaplanmış bir dünya vardı. Sovyetler Birliği ve Çin Halk Cumhuriyeti, toplamda 50 milyon insanını kaybetmiş, büyük bir yıkıma uğramıştı. Dünyanın neredeyse bütün altını ABD’nin kasalarına dolduruldu. Bugünkü hesaplara göre ABD’nin altın rezervleri 8 bin 135 tona ulaşmış.

Bunun yanında ABD, Bretton Woods anlaşmasını paramparça ederek, tek taraflı bir şekilde parasının altın karşılığını sağlamayacağını da ilan etti. Nixon tarafından alınan bu tutum, Franklin D. Roosevelt’in üzerinde anlaştığı ve imzasını sunduğu sözleşmeleri yerle bir etti. Bu konunun uzmanlarının çoğunluğunun görüşüne göre bu tutum, bir dizi krizin temelini oluşturdu ve ABD’nin kendi ekonomik modeli için bile yıkım tehdidi oluşturmaya başladı.

Diğer yandan ABD, Küba’ya verdiği büyük zararın ve milyarlara eşdeğer tazminatını halen bize borçlu. Küba bu verileri, tartışmasız istatistik ve belgelerle Birleşmiş Milletler’e defalarca sundu. Ama borç halen ortada.

Küba Hükümeti ve Komünist Partimiz tutumumuzu tüm açıklığıyla dile getirdi. En iyi niyetlerle ve iyimserlikle, dünya küresinin bu yanının ülkelerinin barış içinde yaşaması, insanlığın parçasını oluşturan halklarımızın birlikteliği ve bu sayede evrende bize düşen mütevazi alanda insanlığımızın tür olarak hayatta kalmasına destek sunmak istiyoruz. Bu temelde barış ve tüm insanların iyiliği ve mutluluğu için mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Ten renkleri ne olursa olsun, gezegenimizin hangi ülkede yaşarsa yaşasın, tüm insanların hayatı, mutluluğu, inanç ya da inançsızlık hakkı için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Tüm vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, iş, beslenme, güvenlik, kültür, bilim, geçinme ve mutluluk hakkı; diğer bir deyişle mücadelemize başlarken ilan ettiğimiz tüm haklar ve hayallerimizin temelindeki adalet ve eşitliğin ekleyeceği tüm haklar; gezegenimizin yaşayanlarının tümüne bunları diliyorum.

Kısmen ya da bütünüyle aynı düşüncelerle vaftiz olan, aynı yönde ama çok daha ileri fikirleri savunan tüm sevgili vatandaşlarıma, vatanseverlere teşekkürlerimi ediyorum.

Fidel Castro Ruz,

13 Ağustos 2015

# abd # küba # John Kerry # Fidel Castro