Filistin'de şehit olan devrimciler

Bora Gözen, Ali Kiraz, Cafer Topçu, Kerim Öztürk, Ahmet Özdemir, Yücel Özbek, Gürol İlban ve Şükrü Öktü... 8 devrimci... Filistin davasında şehit olan 8 Aydınlıkçı... Onlar, 1967-1986 yılları arasında emperyalizme karşı Filistin'e direnişe giden üç bine yakın devrimci gençten sadece 8'i... İşte devrimci gençliğin Filistin mücadelesi.

1967-1986 yılları arasında emperyalizme karşı üç bine yakın genç Türkiye'den Filistin’e direnişe gitti. Yüze yakını şehit oldu. Gidenler arasında 68 devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Bora Gözen ve arkadaşları da vardı.

1960’lardan sonra bağımsızlık ve özgürlük mücadeleleri Türk gençlerini de etkilemişti. Filistin davası da öyleydi. 1967 yılındaki Arap-İsrail Savaşı herkesi ayağa kaldırmıştı.

Türkiye’de okuyan Arap ve Filistinli gençler de ülkelerine döndü. Çok sayıda Türk genci de onlarla birlikte Filistin yoluna düştü.

O gençlerden 8'i Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi üyesiydi. Partinin Merkez Komitesi üyesi Bora Gözen, 7 arkadaşıyla birlikte Filistin’e destek için Lübnan’a gitti. 26 Nisan 1971 günü alınan Parti kararıyla direnişe destek olmak için Filistin yoluna düştüler.

21 Şubat 1973 günü, Lübnan’ın Trablus şehrindeki Nahr-el Bared Filistin kampına İsrail komandoları baskın yaptı. Gözen ve arkadaşları Cafer Topçu, Kerim Öztürk, Gürol İlban, Şükrü Öktü, Yücel Özbek, Ali Kiraz ve Ahmet Özdemir şehit oldu. Saatlerce süren çatışmada, 32 yaşındaki Gözen kurşunu bitince süngülendi.

İlk vurulan nöbetçi Ali Kiraz’dı. 6 kişi ise silahsızdı ve makineli tüfeği kurmaya çalışırken katledildiler. Olayda Ali Ergun ve Hüseyin Tüysüz yaralı olarak kurtuldu. Yanlarında gazeteci Cengiz Çandar da vardı. Olay öncesi kamptan kuşkulu bir şekilde ortadan kaybolmuştu. Faik Bulut ise esir edilerek İsrail’e götürüldü. 7,5 yıl hapis yattı.

Olaydaki rolünü yıllar sonra itiraf eden MİT’çi Mehmet Eymür, katliamı İsrail’in yaptığını açıkladı.

ulusal.com.tr

# filistin # Kudüs # aydınlık # Ahmet Özdemir # bora gözen # Ali Kiraz # Cafer Topçu # Kerim Öztürk # Yücel Özbek # Gürol İlban # Şükrü Öktü