ABD Suriye Kürdistanı için düğmeye bastı

Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni yönetimi, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantıları ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni birleştirmek için harekete geçti. Tarafların ABD'nin baskısıyla hafta içinde bir araya geleceği bildirildi. Washington bu adımıyla Suriye'nin kuzeyinde, Irak'taki gibi ''Özerk Kürt Bölgesi'' yönetimi oluşturmayı hedefliyor.

ABD Suriye Kürdistanı için düğmeye bastı

ABD Başkanı Joe Biden, Suriye'de sekteye uğrayan Kürt planını yeniden hayata geçirmek için düğmeye bastı...

PKK/YPG ile bölgedeki diğer ılımlı Kürtleri bir araya getirmeye çalışan Biden yönetimi, iki tarafı uzun süre sonra yeniden masaya oturmaya ikna etti.

Peşmerge'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile terör örgütü PYD öncülüğündeki sözde Kürdistan Ulusal Birlik Partileri arasındaki görüşmelerin bu hafta içerisinde yeniden başlayacağı bildirildi.

ABD garantörlüğünde başlayacak birleşme görüşmelerine, YPG'nin sözde genel komutanı Abdi Şahin'in de katılacağı öğrenildi.

ABD'nin hamlesini güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, sosyal medya hesabından değerlendirdi. Ağar, Washington'un girişiminin ''Suriye ve Irak'ın parçalanmasının erken adımı'' olduğunu belirtti.

Ağar, bölgeye giden Amerikan heyetinin başkanı David Brownstein ile YPG'li terörist Abdi Şahin'in 17 Kasım'da çekildiği belirtilen samimi fotoğrafını paylaştı.

Abdullah Ağar'a göre Brownstein-Şahin görüşmesinde konuşulan başlıklar şu şekilde:

• Suriye'deki dağınık Kürt siyasi otoritelerini birleştirme,

• Suriye'ye ait petrol ve tarım ürünlerini paylaşma,

• Sözde siyasi, askeri, ekonomik, idari entegrasyon,

• Bölgenin yönetimi,

Silahlı güçlerin koordine, kontrol ve denetiminin ortaklaşa yapılması,

• Barzanilerin Irak (IKYY)'de eğittiği 6.000 Roj Peşmergesi'nin Irak'tan Suriye topraklarına getirilmesi.

Görüşmeyi yorumlayan Ağar şu ifadeleri kullandı:

- Bu sadece Fırat'ın doğusunun süslü cümlelerle terör örgütü YPG/PKK/DSG'nin etkisine girmesi değil, Roj Peşmergeleri üzerinden Fırat'ın doğusu ile IKYY ve tartışmalı bölgelerin birleştirilmesi, Suriye ve Irak'ın parçalanmasının erken adımıdır.

# abd # pkk # suriye # YPG # ırak # abdullah ağar # Kürt # Denetim # garantör # Fırat # Kürdistan # Ulusal Birlik Partisi # ekonomik # dsg # abdjoe biden # abdi şahin