Başkent'te ekmek krizi

Ankara'da ekmeğe gelen zam kriz yarattı. 1 buçuk lira olan ekmek fiyatının 1 lira 75 kuruşa yükselmesinin ardından devreye Ankara Valiliği girdi. Valilik, esnaf ve ticaret odası temsilcileriyle toplantı kararı aldı. Ankara Valisi Vasip Şahin anlaşma sağlanmaması halinde fiyat artışını yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Başkent'te ekmek krizi

AnkaraFırıncılar Odası, 1 lira 50 kuruş olan 200 gram ekmeğin fiyatını 1 lira 75 kuruşa çıkardı. Beklenmeyen zam Başkent'te krize neden oldu.

Zam açıklaması sonrası Ankara Valisi Vasip Şahin, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan komisyonu 4 ve 5 Mart tarihlerinde toplantıya çağırdı.

Ankara Valisi Vasip Şahin, zam konusunda toplantıda tarafların dinleneceğini belirtti. Bir ortak noktada buluşulmaması halinde ise fiyat artışını yargıya taşıyacaklarını duyurdu:

- Ekmek fiyatlarını belirleme yetkisi esnaf ve ticaret odalarında.

- Odalar ekmek zammını açıkladılar ama bize göre doğru bir fiyatlandırma değil.

- Bizim valilik olarak bunları önce toplantıya çağırıp uygun karar çıkmazsa itiraz etme mahkemeye gitme hakkımız var bu süreçteyiz. Bugün ve yarın 2 toplantı yapılacak. Eğer mutabık kalamazsak biz valilik olarak yargı yoluna gideceğiz.bu ekmek fiyatlarına itiraz edeceğiz...

Zamma ilişkin açıklama da Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık'tan geldi. Alnıaçık fiyat artışının normal olduğunu savundu:

- Son 3 ay içinde yüzde 45 civarında una, yüzde 90 civarında da mayaya zam geldi. İşçiliğe de yaklaşık yüzde 20 zam oldu. Bu şartlar altında fırıncılarımız para kazanmayı bırakın, zarar ediyordu. Fırıncılarımızın daha fazla zarar etmemesi için ekmek fiyatlarına yaklaşık yüzde 16 zam yapıldı. Bu zamla bile fırıncılarımız kâr edecek seviyede değil. Ancak bir nefes alabilecekler.

Öte yandan 4 Ocak'ta yapılan son zammın ardından halk ekmek fiyatı ise 1 lira 25 kuruş.

# ankara # ekonomi # zam # ekmek # ankara valiliği # vasip şahin # fırın # fırıncı # Ticaret Odası # esnaf odası # ekmeğe zam