AFP: Tuğgeneral Semih Terzi ve bazı komutanlar Cerablus harekâtını engelledi

"Türkiye Cerablus operasyonunu 2 yıldır planlıyordu ancak darbeci general engelledi." Bu dikkat çeken iddia Paris merkezli haber ajansı AFP'ye ait. Habere göre Başçavuş Ömer Halisdemir’in canı pahasına engellediği Tuğgeneral Semih Terzi başta olmak üzere bazı nüfuzlu komutanlar, Cerablus operasyonunu çeşitli bahanelerle iki yıl boyunca engelledi.

AFP: Tuğgeneral Semih Terzi ve bazı komutanlar Cerablus harekâtını engelledi

Dünya medyası TSK'nın Cerablus'a başlattığı Fırat Kalkanı harekâtını tartışmaya devam ediyor.

Fransa merkezli haber ajansı AFP, önceki gün yayınladığı bir haberde dikkat çeken bir iddiayı ortaya attı. İddiaya göre, Amerika Türk ordusunun Cerablus'a yönelik harekatını ordu içine yerleştirdiği gladyolarla engelledi.

İsmi açıklanmayan bir Türk yetkiliye dayandırlan habere göre Fırat Kalkanı operasyonu iki yıldır planlanıyordu. Ancak darbe girişimi sırasında öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi ve nüfuzlu bazı komutanlar çeşitli "bahanelerle" operasyonu engelledi. 24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesi de operasyonu tamamen imkânsız hale getirdi.

Bu iddia dünya medyasında geniş yankı buldu. AFP'nin iddiasını öne çıkaran İngiliz The Independent gazetesi, darbe girişimi sonrası tutuklanan İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin de güneydoğudaki operasyonlardan sorumlu olduğunu hatırlattı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ katıldığı bir tv programında Semih Terzi için "O katil, o vatan haini, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'deki operasyonlarını yöneten kişiydi." ifadelerini kullanmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# AFP