Yunanistan'da Türkiye telaşı

Türkiye'nin gücü karşısında etkisiz kalan Atina yönetimi, cephesini güçlendirmek için harekete geçti. Yunanistan, bu kez de Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile temas kurdu. Yunan yetkililer, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn'in yanı sıra Fransa ve Güney Kıbrıs ile bugün Atina'da toplantı yapacak.

Yunanistan'da Türkiye telaşı

Doğu Akdeniz'de karşı karşıya gelen Yunanistan ve Türkiye arasında gerilim bir kez daha yükseldi. Kozlar Kıbrıs için paylaşıldı. Atina'da Türkiye karşıtı cephe birleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara'nın tavrı Yunanistan'da büyük yankı buldu. Skai televizyonuna röportaj veren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e de Türkiye'den gelen açıklamalar soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Çılgın Türkleri iyi tanıyacaksın.'' sözlerine Miçotakis'in tepkisi ''umuyorum ki anlık bir çıkıştır'' oldu:

- Erdoğan'ın açıklamaları umuyorum ki anlık bir çıkıştır. Geçmişte de böyle şeyler söylendi. Önemini küçümsemiyorum ama söylenenlerin üstünde o kadar durmayacağım.

Miçotakis, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adaları silahsızlandırmayı müzakere etmeyeceğini belirtti:

- BM kararları, Avrupa'nın görüşü ortada. İki bölgeli, iki toplumlu federasyona dayalı çözümü sadece biz değil, Türkiye ve Kıbrıslı Türkler hariç herkes söylüyor. AB'nin gözlemci olarak katılacağı Kıbrıs konferansı gerçekleştiğinde de çerçevesi bu olacaktır. Erdoğan, bir gün önce de Macron hakkında konuşurken çılgın Türklere değindi. Çılgınlıkla bir noktaya varamayız.

Öte yandan, Türkiye'ye karşı ABD ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeyle ortak tatbikatlar yapıyor. Yunanistan da müttefik olduğu ülkelerle Atina'da yeni bir buluşma ayarladı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn'in yanı sıra Fransa ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlarının Atina'da buluştu.

Zirvenin adına Dostluk Forumu denildi. Organizasyona katılan ülkelerin Akdeniz ve Körfez'de işbirliğine gittiğini belirten Yunan medyası, randevunun açılışının bizzat Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından yapılacağını yazdı.

# abd # türkiye # yunanistan # mısır # ege # KKTC # Kıbrıs # fransa # doğu akdeniz # akdeniz # recep tayyip erdoğan # GKRY # bahreyn # körfez