Uzmanlar değerlendirdi: Pençe-Kartal 2 Harekâtı'na giden süreç

Türk Ordusu, son yıllarda geliştirilen yeni terörle mücadele anlayışıyla sınır ötesindeki PKK'lılara kaçacak yer bırakmadı. Irak'ın kuzeyinde yapılan askeri harekatlarda yüzlerce terörist etkisiz hale getirildi. Irak'ın kuzeyinde devam Pençe-Kartal 2 Harekâtına nasıl gelindi? Uzun vadede hedef nedir?

Uzmanlar değerlendirdi: Pençe-Kartal 2 Harekâtı'na giden süreç

Haber: Buse Gençtürk

Terörle mücadelede yeni bir anlayış geliştirildi. Terörü kaynadığında "ara-bul-yok et" anlayışıyla birbirini takip eden başarılarla dolu operasyonlara imza atıldı. Son olarak Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kartal 2 Harekâtı başlatıldı.

Türk Ordusu, 27 Mayıs 2019'da Pençe Operasyonu için düğmeye bastı. PKK'nın ideolojik eğitim ve lojistik ikmal kampı olan Hakurk ve bölgesi F-16, Atak helikopteri, SİHA ve füzelerle vuruldu. Bora Balistik Füzesi de ilk kez kullanıldı. 12 Temmuz'da bitirilen operasyonda en az 143 terörist etkisiz hale getirildi.

Hakurk bölgesinde edinilen bilgilerle bu kez 12 Temmuz 2019’da ise Pençe-2 Harekâtı düzenlendi. Örgütün kış yığınaklanmasına büyük darbe indirildi. Türkiye, sınır ötesinde 30'u aşkın üs bölgesi kurdu. Kamplar arası geçiş ve Türkiye'ye sızmalar büyük oranda kontrol altına alındı.

Pençe-3 Harekatı’nda ise 24 Ağustos 2019’da Irak'ın kuzeybatısında bulunan Sinat-Haftanin bölgesine girildi. Operasyonlarda kırmızı bültenle aranan teröristler etkisiz hale getirildi. Örgütün lojistik ve barınma alanları yok edildi.

15 Haziran 2020’de ise 30’dan fazla F-16’nın katıldığı Pençe-Kartal operasyonu düzenlendi. Operasyon ile Mahmur, Sincar Dağı ve Kandil dağı eteklerindeki teröristler kıskaca alındı. 17 Haziran 2020’de Haftanin'in daha da güneyine kara operasyonu olarak Pençe-Kaplan Harekatı başlatıldı. Yapılan 4 büyük harekatla Gara'nın doğusu ve kuzeyi kontrol altına alındı.

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel harekatı Ulusal Kanal'a değerlendirdi:

- Pençe serisi ile ilk amaç Türkiye’ye yönelik tehditleri etkisiz hale getirilmek BM 50. Maddesi anlamında meşru müdafaa yapmak.

- Pençe -2 operasyonu Bradost bölgesine yapılan sınırımızda 15-20 km güneyinde Irak tarafında yapılan bir operasyon hava harekâtı yapıldı.

- Pençe-3 ve Pençe Kaplan ile Sinat-Haftanin-Hakurk bölgesi artık kalıcı olarak yerleşti.

- Gara’nın doğusunda kalan bütün üs bölgeleri PKK terör örgütünün tamamen TSK kontrolü altına alınmıştır.

- Kandil dağı yakınlarına gelmiş durumdayız operasyon elbette yapılabilir Kandil dağlarım ötesinde bir alan İran’a kadar uzanan bir alan plato iran ile iş birliği yapılmadıkça Doğu ucu açık kalacaktır.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay da harekatı ve sonraki adımları Ulusal Kanal'da değerlendirdi:

- 2019 yıllarının sonuna doğru Kararlılık Harekatı şeklinde Kuzey Irak bölgesine operasyonlarla başlatıldı. Daha sonra bunu Pençe-Kaplan, Pençe Harekatlarını Pençe 1-2-3 şeklinde daha ziyade hudut hattının 10-15 km derinliğinde olan bölgelere harekat icra edildi. Bir seri olarak doğudan batıya doğru kayan bir eksen içerisinde.

- Hakurk bölgesinde yani Derecik güneyinde, Çukurca’nın hemen güneyinde, yine Uludere’nin güneyinde Pençe 1-2-3 Harekatına bağlı olarak oradaki unsurlarımız var.

- Kuzey Irak’la yetinmemek gerekiyor daha derinlikte de harekât icra edilmesi gereken noktalar var

# türkiye # pkk # terörist # terör # türk ordusu # harekat # dağ # fahri erenel # askeri operasyon