İspanya'da sokaklardaki gerilim düşmüyor

İspanya'da sokaklardaki gerilim düşmüyor. Katalonya'nın referandum girişiminden sonra bazı sendikalar ve meslek örgütleri genel grev başlattı. Grevin gerekçesi ise İspanyol hükümetinin referanduma karşı tutumu. Barcelona futbol kulübü de grev nedeniyle ofislerini kapattı, antreman yapmadı.

İspanya'da Katalonya'nın bağımsızlık referandumundan sonra sokaklar hareketlendi. Hem bağımsızlık yanlıları hem de karşıtları eylemleri sürdürürken sendikalar ve meslek örgütleri de genel grev çağrısı yaptı.

Genel grevin gerekçesi, geçen önceki gün yapılan "referandumda görülen ağır hak ve özgürlükler ihlali" olarak açıklandı. Madrid yönetiminin yasadışı gördüğü referandumda, İspanyol polisi oylamayı engelleme girişiminde bulunmuştu.

Genel grev nedeniyle toplu taşıma durdu. Katalonya'daki okullar ve klinikler kapandı. Barcelona futbol kulübü de ofislerini kapattı ve antrenman yapmadı.

Siyasetçilerin krize çözüm bulma çabaları da sürüyor. Katalonya bölgesi başkanı Carles Puigdemont Madrid'deki merkezi yönetimde yeni bir anlayış görmek istediğini söyledi. Ancak Başbakan Mariano Rajoy önderliğindeki İspanyol hükümeti, bölgenin özerkliğinin askıya alınabileceği uyarısında bulundu.

Katalan yetkililer oylama sonucu yüzde 90'a yakın seçmenin bağımsızlığa destek verdiğini belirtilirken, yüzde 42'lik düşük katılım oranının Puigdemont'un konumunu zayıflattığı yorumu yapılıyor.

ulusal.com.tr

# İspanya # katalonya